Още по темата Гърция трябва да се придържа към реформите

...
Още по темата Гърция трябва да се придържа към реформите
Коментари Харесай

Италия държи нащрек инвеститорите

Още по тематиката
Гърция би трябвало да се придържа към промените или рискува да загуби вложения

Атина се приготвя да оперира без помощи от интернационалните кредитори след края на избавителната стратегия
2 авг 2018
Забавянето на икономическия напредък в Италия затруднява намаляването на недостига

Финансовият министър би трябвало да съчетае условията на Европейски Съюз и популистките обещания на ръководещите
9 юли 2018
Политически дилетант на път да оглави държавно управление в Италия, което тревожи Европейски Съюз

Антисистемните " Лига " и " 5 звезди " оферират за министър председател малко известния учител по право Джузепе Конте
22 май 2018 Коалиционното държавно управление на Италия е изправено пред редица финансови усложнения. От една страна, амбициозният лист с стратегии на двете ръководещи партии основава оправдани паники, че италианският бюджет може да излезе отвън финансовите рамки, заложени от Пакта за непоклатимост и напредък, подписан и от Италия. От друга страна, страхове за нежното икономическо положение на Италия доведоха до рекордно повишаване на лихвите при държавните облигации, написа Bloomberg. Италианският министър на стопанската система даде обещание, че към момента необявения бюджет ще успокои вложителите.

Противоречащи си обещания

Италианското съдружно държавно управление на дясната Лига на Матео Салвини и антисистемното придвижване " Пет звезди " се намира във финансови усложнения. Бъдещият бюджет на ръководещата коалиция е на фокус както за италианските и интернационалните вложители, по този начин и за разтревожените сътрудници на Италия от еврозоната. Това не е учудващо, в случай че обединението е изявила предпочитание да вкара плосък налог, а по едно и също време с това и базов " цивилен приход ".

Тези противоречащи си популистки оферти биха натоварили италианския бюджет, който от години е със сериозен недостиг и намалява капиталовото доверие в Италия. Нарастват страхове, че бюджетният недостиг би надвишил лимита от 3% от Брутният вътрешен продукт, натрапен от европейския Пакт за непоклатимост и напредък, в който Италия членува. Този петък кредитната организация Fitch Ratings намали прогнозите си за италианския рейтинг от постоянни на негативни.

Проблем с облигациите

Понижаването на прогнозите също е обвързвано с покачването на лихвите по италианските държавни облигации. Поради инвеститорските страхове от прекачване на финансовите проблеми на Турция и Аржентина към Италия, най-слабото звено на еврозоната след Гърция, доходността по италианските десетгодишни облигации предишния петък доближи най-високото си равнище от последните пет години - 3.24%, оставайки единствено зад тези на Гърция. Разликата в лихвените проценти сред Италия и бенчмарка на немските облигации сега, 291 пункта, се приближава до равнищата от вихъра на финансовата рецесия, когато разликата доближи 300 пункта.

Недоказани обещания за непоклатимост

В тази обстановка италианският министър на стопанската система и финансите Джиовани Триа даде обещание, че новият бюджет ще успокои вложителите. При повишаващи се разноски при заемите и опасността от понижение на рейтинга Триа даде обещание, че държавното управление ще разгласи бюджета си до края на септември и че той ще е в рамките на Пакта за непоклатимост и напредък.

Поначало съдружното държавно управление на Италия обещаваше бюджетен недостиг от Брутният вътрешен продукт от 0.8% за 2019 година и уравновесен бюджет през 2020 година Триа обаче се оправда със забавения растеж на италианската стопанска система, с цел да намекне, че е доста евентуално дефицитът за 2019 година да доближи към 1.2%. Той също съобщи, че приключването на програмата за изкупуване на държавен дълг на ЕЦБ би нанесло мощен удар на забавената италианска стопанска система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР