Още по темата Гърция очаква оферти за приватизацията на Hellenic

...
Още по темата Гърция очаква оферти за приватизацията на Hellenic
Коментари Харесай

Одитори разследват Aegean Marine Petroleum за измама за 200 млн. долара

Още по тематиката
Гърция чака предложения за приватизацията на Hellenic Petroleum през ноември

Кандидат-инвеститорите може да се наложи да закупят повече от в началото предлагания дял
21 окт 2018
Горива: Размирната петролна година

Евтиният нефт изтри 3.75 милиарда лева доходи от докладите на най-големите 25 компании за горива за две години
18 юли 2017 Екип интернационалните инспектори, назначен от американски хедж фонд, проверяват корупционен скандал в гръцката Aegean Marine Petroleum Network - един от най-големите снабдители на гориво за международните морски превозвачи. Предполага се, че компанията е насочила стотици милиони долари в кухи офшорни компании, свързани с ползите на някогашния притежател на сдружението Димитрис Мелисанидис, оповестява Financial Times.

Международен инвеститорски напън

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Международен одиторски екип от EY преглежда вероятни нарушавания и обири на до 200 млн. $ в гръцката Aegean Marine Petroleum Network. Одиторите са били наети от трима американски мениджъри на хедж фондове, членове на борда на Aegean, отпред с Тайлър Барон от Sentinel Rock Capital. Американските вложители се причисляват към борда на шефовете на гръцката компания през май в подмяна на това да прекратят акционерските си каузи против Aegean. Заедно те имат 13% от компанията.

Aegean Marine е учредена от известния гръцки милиардер Димитрис Мелисанидис, по прякор Тигъра, който е някогашен притежател и сегашен вложител във футболния клуб AEK - Атина. Мелисанидис също е имал втората най-голяма петролна компания в Гърция - Aegean Oil. Aegean Marine е един от най-големите снабдители на корабно гориво. Компанията също по този начин е първата от Гърция, направила IPO на Нюйоркската фондова борса, през 2006 година

Акциите на Aegean се сринаха със 75% през юни тази година, когато от компанията оповестиха, че предварителна инспекция е посочила, че над 200 млн. $ вземания може да не бъдат платени. Компанията уведоми за това правосъдното министерство в Съединени американски щати и Американската комисия за скъпите бумаги и фондовите тържища. След фрапантното поевтиняване на акциите швейцарската Mercuria закупи съвсем една трета от Aegean през август в подмяна на 1 милиарда $ кредитен пакет и 30 млн. $ в брой, с цел да може морската компания да продължи да действа.

Трансфери през сдружения фантоми

Според информация от проверяващите, предоставена на FT, се ревизират взаимоотношенията на Aegean с четири сдружения фантоми: Abdul Azim Trading, записано в ОАE; Savina Maritime и South Seas Maritime от Маршаловите острови; и Miami Exports Group във Флорида. Кухите компании са били забъркани в прикриването на непозволени транзакции. И четирите компании имат пощенски кутии, само че нулева активност или офиси. Разследващият екип ревизира вероятни връзки на офшорните компании с Мелисанидис.

Гръцкият милиардер е продал 15-процентния си дял в компанията за 100 млн. $ през 2016 година, само че е останал в нея като съветник с мениджърски отговорности до този май. След като американските вложители влизат в борда на шефовете, той я напуща изцяло. По време на следствието няколко старши шефове и мениджъри на Aegean, измежду които финансовият шеф, основният управител по предлагането и контролиращият шеф, са напуснали. Изпълнителният шеф и президентът на борда са били заменени.

Парична връзка с Мелисанидис и AEK - Атина

Одиторите също са разследвали връзка сред Oil Tank Engineering and Consulting, основана на Маршаловите острови, и Aegean. През 2010 година Oil Tank е подписала контракт за създаване на терминал за гориво във Фуджейра с Aegean. Изпълнението на плана е лишило 4 години, като Oil Tank са надхвърлили бюджета със 100 млн. $. Преди тази поръчка подозрителната компания не е имала никаква активност, обвързвана с петролни или горивни терминали.

След осъществяването на поръчката през 2014 година Oil Tank не са приели нито една друга инженерска работа. Въпреки това периодически транзакции от Aegean към Oil Tank са траяли чак до 2018 година, като в интервала 2015 - 2018 година в Oil Tank са били трансферирани 185.3 млн. $. През 2016 година от Oil Tank са трансферирани 2.77 млн. евро на AEK (Атина) – тимът, на който Мелисанидис е някогашен притежател и сегашен авторитетен вложител. Трансферът е вписан като безлихвен заем за възстановяване на активността на тима. Според инспекторите обособени играчи от отбора също са получили пари от Oil Tank.

Намеса в следствието

Одиторите са работили в основните здания на Aegean в Атина в комплекс, който и досега се има от Мелисанидис. В съседство с тях са били компании, които и досега се ръководят от Мелисанидис или сина му. Представители на одиторския екип са декларирали пред FT, че е имало опити за сериозна интервенция в работата им и лишаване на достъп до значими документи за следствието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР