Още по темата: Драма в Пазарджик: Млада жена започна да

...
Още по темата: Драма в Пазарджик: Млада жена започна да
Коментари Харесай

Пазарджишки лекари с изненадващи подробности за...

Още по тематиката: Драма в Пазарджик: Млада жена стартира да ражда, само че нещата се объркаха...

Лекари от Областната болница в Пазарджик върнаха към живота родилка, изпаднала за минути в клинична гибел в резултат на затруднение, явяващо се един път на 20-30 000, а съгласно някои източници - на 80 000 раждания. Историята приключва щастливо с помощта на поредност условия, разрешили да <210> бъде оказана професионална помощ в точния миг. И майката, и бебето към този момент са добре, чака се да бъдат изписани до края на седмицата.

„ Пациентката постъпи при нас за второ раждане след една естествена и спокойна бременност, без затруднения и съпътстващи болести, описа началникът на Акушеро-гинекологичното поделение доктор Илиян Траянов. Преди и по време на първото си раждане също не е имала никакви проблеми. Дойде със непринудено спукан околоплоден мехур и два дни преносване. Нищо не подсказваше какво ни чака с нея. “

При привеждането в родилната зала и включването на системи бременната изненадващо развива амниотична емболия с цялостната клинична картина на признаците. Минути по-късно дамата получава зной, рухват кръвното и сърдечният темп, посинява и изпада в кома.

„ Това е рисково положение, при което част от околоплодната течност, най-често през някоя отворена вена, попада в кръвообращението, изяснява доктор Траянов. Не всяка жена изпада в чак толкоз сериозно положение, само че на нас ни се случи. Не е изцяло изяснено за какво при някои протича по-тежко. “

Късметът е в това, че единствено една врата дели залата от Реанимационното поделение. Оттам незабавно се отзовава доктор Живко Динев, който оказва животоспасяваща помощ, интубира и включва изкуствено дишане. Колегите му от АГ​ отделението пък стартират незабавно цезарово сечение, защото плодът в утробата <210> остава без О2. Д-р Динев съумява да реанимира в точния момент и да избави и бебето.

Веднага по-късно обаче пациентката прави ново затруднение ​- по този начин наречения ДИК синдром, при който кръвта стопира да се съсирва и руква отвред, където има разрез или убождане, в това число през интубационната тръба. Започват да и преливат кръв, плазма, инжектират и 4 ампули животоспасяващ медикамент.

„ Жената беше избавена с помощта на авансово основаната добра организация, отбелязва доктор Траянов. Ако това се беше случило някъде, където няма непрекъснато анестезиолог, а би трябвало да го викат от у дома ​- мозъкът, знаете, може да издържи най-вече 7 минути без О2, щеше да загине. Ако нямаше кръвна банка, да би трябвало кола за спешна помощ да върви, да докарва кръвни артикули, занапред да се топлят и едвам тогава да се преливат - също. Както и в случай че го нямаше този безценен медикамент, който не всяко лечебно заведение може да си разреши да поддържа, тъй като единствено една ампула коства над 2000 лв., а не се употребява постоянно, а като му мине годността, се изхвърля и никой не би си разрешил такова разхищаване. “

Лекарят отбелязва, че в международен мащаб смъртността при такива положения е 60-80% даже в най-големите клиники, а сходен триумф е в действителност рядко срещан.

Повикан е и републикански съветник - проф. доктор Екатерина Учикова, която също се отзовава. Стига се до хистеректомия.

Следват няколко дни в реанимация и интензивно наблюдаване. Това пък се постанова, тъй като при доста от претърпелите амниотична емболия се развиват белодробни, бъбречни и други затруднения, изяснява доктор Георги Тонков от ОАИЛ. За благополучие при тази пациентка най-малко това не се случва. Тя към този момент е възобновена, сяда, храни се сама. Следят положението и с контролни проучвания, чака се след дни да може да се прибере у дома.

Д-р Траянов споделя, че доста пъти са имали родилки с затруднения, в това число и с ДИК синдром, само че не и толкоз тежък случай. Специално амниотичната емболия няма по какъв начин да се планува, не са изяснени аргументите за нея. Няма и предварителна защита. Спасението е медиците да имат подготвеност и за нея. Затова гинекологът акцентира, че е признателен на целия екип на болничното заведение -реанимация, кръвна банка, образна диагностика, хирургия - за проявения професионализъм и екипност, избавили живота на майката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР