Още по темата: Атракционите по Въча - с пречиствателни станции

Още по темата: Атракционите по Въча - с пречиствателни станции ...

Проектът Въча събираше прах 60 години.

Още по темата: Атракционите по Въча - с пречиствателни станции ВИДЕО Здравко Димитров: Атракционите по Въча с пречиствателни станции Проектът „Въча” стартира! Ще пием чиста вода от Родопите Проектът "Въча" събираше прах 60 години

Първите проучвания за водоснабдяване от каскада "Доспат-Въча" са правени още в средата на 60-те години. Старият проект обхващаше много широка зона - не само населените места от Кричим до Пловдив, но и Труд, Първомай, чак до Хасково. Във времето на соца обаче така и не се намериха пари за изграждането на съоръженията. През 90-те години тогавашният кмет Спас Гърневски извади прашния проект от чекмеджетата с намерението да го рестартира.

Проведени бяха няколко срещи на ниво министерството на околната среда и министерството на регионалното развитие. Те подкрепиха начинанието. Гърневски дори успя да договори и отпускането на дългосрочен заем от 50 млн. долара от чужда банка. След като мандатът на Гърневски изтече, той връчи на следващия кмет д-р Иван Чомаков синя папка с приоритетни проекти, един от които беше за водоснабдяването от "Въча". През двата мандата на д-р Чомаков обаче проектът не помръдна.

Едва през 2007 г., когато областен управител бе Тодор Петков, а кмет Славчо Атанасов, се заговори отново за чиста планинска вода. В МРРБ бяха обявили търг за изготвяне на ПУП, идеен и технически проект, който спечели английската фирма "Фейбъл Монсел" при цена от малко над 1 млн. лв. Изпълнителят обаче не можа да се справи с проектирането и договорът бе прекратен.

Областният управител Здравко Димитров подхвана темата с категоричното убеждение, че тя трябва да стане национална. В края на миналата година администрацията стартира процедура за прединвестиционно проучване. Според плановото задание тръбопроводът трябва да обхване териториите на общините Кричим, Стамболийски, Перущица, "Родопи", Куклен, Пловдив и "Марица".

От проектантския колектив се иска да предложи варианти за водохващането и довеждането на водата до пречиствателните съоръжения. Също така и трасето, по което ще се прокарва магистралният водопровод до резервоара на Пловдив, който ще е в Първенец, а след това и до областния град.

Източник: marica.bg