Още по темата: Атракционите по Въча - с пречиствателни станции

...
Още по темата: Атракционите по Въча - с пречиствателни станции
Коментари Харесай

Проектът Въча събираше прах 60 години

Още по тематиката: Атракционите по Въча - с пречиствателни станции ВИДЕО Здравко Димитров: Атракционите по Въча с пречиствателни станции Проектът „ Въча ” започва! Ще пием чиста вода от Родопите Проектът "Въча " събираше прахуляк 60 години

Първите изследвания за водоснабдяване от каскада " Доспат-Въча " са правени още в средата на 60-те години. Старият план обхващаше доста необятна зона - освен обитаемоте места от Кричим до Пловдив, само че и Труд, Първомай, чак до Хасково. Във времето на соца обаче по този начин и не се откриха пари за построяването на оборудванията. През 90-те години тогавашният кмет Спас Гърневски извади прашния план от чекмеджетата с желанието да го рестартира.

Проведени бяха няколко срещи на равнище министерството на околната среда и министерството на районното развиване. Те поддържаха начинанието. Гърневски даже съумя да контракти и отпущането на дълготраен заем от 50 млн. $ от непозната банка. След като мандатът на Гърневски изтече, той връчи на идващия кмет доктор Иван Чомаков синя директория с предпочитани планове, един от които беше за водоснабдяването от " Въча ". През двата мандата на доктор Чомаков обаче планът не помръдна.

Едва през 2007 година, когато регионален шеф бе Тодор Петков, а кмет Славчо Атанасов, се заприказва още веднъж за чиста планинска вода. В Министерство на регионалното развитие бяха оповестили търг за правене на Подробен устройствен план, абстрактен и механически план, който завоюва британската компания " Фейбъл Монсел " при цена от малко над 1 млн. лева Изпълнителят обаче не можа да се оправи с проектирането и договорът бе преустановен.

Областният шеф Здравко Димитров подхвана тематиката с безапелационното разбиране, че тя би трябвало да стане национална. В края на предходната година администрацията започва процедура за прединвестиционно изследване. Според плановото задание тръбопроводът би трябвало да обхване териториите на общините Кричим, Стамболийски, Перущица, " Родопи ", Куклен, Пловдив и " Марица ".

От проектантския колектив се желае да предложи разновидности за водохващането и довеждането на водата до пречиствателните уреди. Също по този начин и трасето, по което ще се прокарва магистралният тръбопровод до резервоара на Пловдив, който ще е в Първенец, а по-късно и до регионалния град.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР