Още по темата: Ако сте в Пловдив, отидете на Пловдив

...
Още по темата: Ако сте в Пловдив, отидете на Пловдив
Коментари Харесай

„Пловдив чете“ обръща поглед към децата

Още по тематиката: Ако сте в Пловдив, отидете на Пловдив чете 2019 „ Пловдив чете “ стартира с концерт на Античния

17-ото издание на литературния фестивал „ Пловдив чете “ през 2019 година ще се организира в седмицата 10-16 юни. В срещи с читатели ще вземат участие: Марин Бодаков, Петър Денчев, Силвия Недкова, Васил Балев, Катерина Хапсали, Георги Тенев, Невена Митрополитска, Георги Мишев, Тильо Тилев, Елена Хайтова, Панчо Панчев, Иван Желязков, Татяна Попова, Добромир Банев, Ирена Иванова, Маргарита Петкова и телевизионният водещ Костадин Филипов с дебютна книга.

Тази година акцент в програмата са дребните деца и младежите. С тях ще се срещнат писателите Петя Кокудева, Виктор Самуилов, Мая Дългъчева. Художничката Капка Кънева, известна със своите хартиени пластики, ще покаже по какъв начин книгите оживяват благодарение на ножичка и хартия. Писателката и издателка Божана Апостолова ще бъде специфичен посетител на среща под наслов „ Книга по какъв начин се прави “ - странствуване в света на книгоиздаването, въодушевено от книгата на Ася Колева-Стоянова. Главният редактор на уеб страницата detskiknigi.com Вал Стоева ще организира образование по оценка на книгите, които децата четат.

Особено наситена е съпътстващата стратегия на фестивала, чийто главен фокус са децата. Тях уредниците ще зарадват с самодейността „ Пътуващи сандъчета “, с летни читални навън, игри, занимания и аудио-визуални представления, литературни пътешествия из Пловдив, галерия с илюстрации, уъркшопове, детски работилници.

На 12 юни от 19 часа в Драматичен спектакъл „ Н.О. Масалитинов “ (Камерна зала) издателство „ Жанет 45 “ ще означи 30-годишен празник с Вечер на Божана Апостолова и книгите „ Сама и обща - 75 стихотворения “ и „ Завръщането на визона “.

Специален посетител на „ Пловдив чете “ 2019 е Хюс Кайер от Нидерландия с книгите „ Черните камъни “ и „ Книгата на всички неща “. Манол Пейков и Вал Стоева са модератори на срещата.

Чуждестранно присъединяване във фестивала чакаме и от Румъния. Издателство „ Парадокс “ гостува с създателя Варужан Восганян и книгата „ Децата на войната “.

Издателство „ Персей “ показва испанския публицист Маркос Хиралт Торенте и книгата му „ Краят на любовта “, спечелила Националната премия за литература на Испания - Стрега. В срещата ще вземат участие преводачът Румен Руменов, а модератор ще бъде литературният откривател Пламен Тотев.

В рамките на фестивала ще се проведат също Кръгла маса „ Изкуството на превода “ и полемика на тематика: „ Прозата на европейския упадък “, проведена от издателство СОНМ с присъединяване на преводачи, литературния критик проф. Милена Кирова и съставителя на поредицата Тодорка Минева.

Издателство „ ICU “ показва четирима лауреати на Европейската премия за литература и техните книги с видео присъединяване на създателите и преводачите и мултимедийна презентация. Модератор: Невена Дишлиева-Кръстева, издател (ICU), преводач и редактор.

Издателство „ Парадигма “ среща със сборника „ Гласовете на българския диаболизъм “ - забавен теоретичен план, иницииран от група млади откриватели, който е първият опит за целеустремено и систематично проучване на явлението „ български диаболизъм “.

Специален план на издателство „ Жанет-45 “, който ще има продължение в тазгодишното издание на НОЩ-Пловдив, може да забележим на Австрийски културен павилион FLUCA. „ Забравените думи “ е апаратура на образния актьор Петко Танчев. Това е план, интерпретиращ в градска среда думи, използвани в поезията от началото на ХХ век. Думи, чието значение разбираме, само че които не използваме.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР