Още отдавна унгарският премиер Виктор Орбан беше обявил, че към

...
Още отдавна унгарският премиер Виктор Орбан беше обявил, че към
Коментари Харесай

Унгарският премиер Виктор Орбан ухажва крайнодесните избиратели преди вота през 2018 г.

Още от дълго време унгарският министър председател Виктор Орбан беше оповестил, че към антисемитизма няма да има никаква приемливост. В последно време обаче той рискува да ядоса Израел и евреите със свои изявления, с които явно целеше да се хареса на гласоподавателите на радикалната десница преди изборите през 2018 година, разяснява Ройтерс.

Предназначението на потребления от Орбан език - в който се появиха понятия като "етническа еднородност " - наподобява е посредством него да се заеме нишата в крайнодесния набор, освободена от радикалната националистическа опозиционна партия Йоббик, чиито послания станаха по-умерени, споделиха анализатори и критици. Унгарският министър председател кръстоса шпага с сътрудниците от Европейски Съюз поради зачитането на конвенциите на демократичната народна власт и нежеланието да одобри бежанци.

В тирада преди две седмици Орбан напомни за ръководството на адмирал Миклош Хорти - спорна фигура, управлявала страната в продължение на 24 години, от интервала след края на Първата международна война до 1944 година, и подписала няколко емблематични закона против евреите, като в последна сметка предава над 500 000 от тях на нацистите по време на Холокоста. "Това, че историята не ни погреба след Първата международна война се дължи на неколцина изключителни държавници, като Миклош Хорти ", сподели той. "Този факт не може да бъде неглижиран единствено поради печалната роля, която Унгария изиграва през Втората международна война ", добави Орбан.

В взаимно изказване Сдружението на комитетите на еврейската общественост в Унгария и Световният еврейски конгрес показаха "безпокойство " от тона в пропагандни прояви като тази. Израелският дипломат в Будапеща изиска обяснение на думите на Орбан, които управляващите в Ерусалим окачествиха като "предизвикващи угриженост ". В средата на месеца е планувано израелският министър председател да посети унгарската столица, което ще е и първата аудиенция на настоящ израелски министър-председател.

Според някои анализатори новият, корав звук на Орбан е знак за смяна в политиката му и е допустимо да очертае контурите на предизборната акция, която ще води за преизбиране за трети пореден мандат на премиерския пост. Неговата партия Фидес е посочена за безапелационния любимец за продобиване на парламентарните избори през 2018 година Тя има поддръжката на една трета от гласоподавателите, до момента в който Йоббик и социалистите са с по към 10 %.

През 2014 година Йоббик получи към милион гласа, само че предвид на новата си, по-умерена линия в този момент рискува да загуби огромна част от този електорат. "Преместването на Йоббик към центъра промени напълно обстановката в този политически набор и сътвори вакуум на полето на крайнодясното ", сподели Золтан Новак, анализатор от Центъра за политически разбори.

Един от признаците за тези промени е по-твърдата линия на Орбан към имиграцията. От 2015 година в Унгария влязоха стотици хиляди мигранти през южната й граница, въпреки множеството да продължиха на запад, към по-благоденстващи елементи от Европейски Съюз. В резултат управляващите в Будапеща издигнаха ограда по южната граница. "Много значимо е да запазим своята етническа еднородност ", сподели Орбан на конгрес с представители на бизнеса на 28 февруари, повтаряйки тази фраза няколко пъти.

Петер Креко, анализатор от института "Политикал кепитал ", е на мнение, че Фидес и Йоббик просто си разменят местата, като в този момент Орбан минава в крайното дясно. "Това говорене на Орбан за етническа еднородност, освен това в Източна Европа, по-малко от 75 години след Холокоста и 25 години след Войните на Балканите, е цялостно неуважение на цивилизованите правила ", сподели Креко пред Ройтерс.

Миналата седмица по време на своя обиколка в страната - която организира за събиране на поддръжка против проектите на Европейски Съюз за разселване на мигранти - той насочи рецензии против имигрантите-мюсюлмани. "Те не зачитат нашата просвета ", сподели унгарският министър председател. "Те търсят пространство за своята просвета, след това потискат нашата, а най-после я изместват. Тук става дума за еднаквост. "

Идеята на Орбан за "етническа еднородност " среща отзвук измежду редиците на нова и радикална дясна политическа коалиция, която ще направи своите първи стъпки на протест тази седмица и е допустимо през 2018 година да се включи в предизборната конкуренция. "Само след няколко десетилетия континентът може да рухне демографски ", съобщи лидерът на обединението Балаж Ласло пред проправителствения вестник "Мадяр идьок ". "Нашата етническа еднородност може да не издържи на това. Признаваме разликите и пазиме нашата раса. "

Една от управителните фигури в обединението Михай Орос отхвърля за каквото и да било съдействие с Фидес. "Ако сметнат, че могат да употребяват нашето придвижване за политически цели, е допустимо да опитат да го създадат, само че от наша страна няма никакво съглашателство ", сподели той, допълвайки, че задачата на групировката му е през 2018 година да прескочи 5-процентния предел за влизане в Народното събрание.

Креко, анализаторът от "Политикал кепитал ", съобщи, че паралелите демонстрират ясно, че задачата е стратегическо прилепяне на Йоббик от всички страни: т.е. да бъдат привлечени гласоподавателите, които тази партия евентуално би оставила след себе си както в центъра, по този начин и в крайнодесния набор.

Фидес също отхвърли да има каквото и да било съдействие. "Фидес отхвърля всевъзможни форми на антисемитизъм и не сътрудничи с тези политици ", се споделя в изпратена по имейла позиция на партията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР