Още от създаването на автомобила човечеството разсъждава за това колко

...
Още от създаването на автомобила човечеството разсъждава за това колко
Коментари Харесай

Могат ли синтетичните горива да изместят електромобилите

Още от основаването на автомобила човечеството разсъждава за това какъв брой дълго планетата ще ни обезпечава фосилни горива и какво ще вършим по-късно. Едно от решенията е ясно - електрическите коли, само че има и друго. Него човечеството познава от десетилетия, само че до този миг то по този начин и не се е наложило на пазара по справедливи аргументи.

На процедура синтетичните горива са основани в лабораторни условия. Те горят доста по-чисто, а днешните бензинови и дизелови мотори могат да ги употребяват без потребността от каквито и да е модификации.

Синтетичните горива са разнообразни от етанола - видът алкохол, който откриваме в алкохолните питиета, който се основава посредством ферментация и 5% от който и през днешния ден се влагат в общоприетия бензин и дизел. Проблемът с етанола е, че той е биологичен артикул, който провокира корозионни процеси в мотора, което постанова сериозна и скъпа преправка, до момента в който при синтетичните горива този минус липсва.
 Снимка 524442

Съвсем неотдавна немският авто производител Porsche възбуди интереса в бизнес бранша, обявявайки, че до 2022 година възнамерява да започва производството на синтетично гориво, което при изгарянето си не отделя съвсем никакви въглеродни излъчвания.

Според информацията, то ще бъде получено посредством технология на втечняване на газа. При нея въглероден диоксид реагира с водород и създава различен вид алкохол, наименуван метанол. Метанолът, от своя страна, минава през нова преправка от няколко стадия, а на финала се получава синтетичен въглеводород, който с елементарни думи се трансформира в синтетичен бензин или синтетичен дизел.

Най-хубавото в новия тип гориво е, че продължаваме да употребяваме остарелия си автомобил, без той да се нуждае от модифициране. Трябва просто да напълним резервоара му с новото гориво и да потеглим. Илон Мъск не харесва това.

Уловката се състои в това, че водородът, необходим за производството на въпросното синтетично гориво, се създава посредством водна електролиза, за която е нужно доста електричество. И с цел да има смисъл цялото упражнение, въпросното електричество би трябвало да идва от възобновими източници, което ще подсигурява допустимо най-ниски равнища на изпускани въглеродни излъчвания в атмосферата.

Ролята на водорода като гориво набира мощ с огромни темпове, като експерти го правят оценка като един от най-хубавите способи за запазване на огромни количества енергийни остатъци от възобновими източници.
 Снимка 524443

Идеята е да се употребява всяка опция за произвеждане на електрическа енергия, да вземем за пример от вятърни мелници, даже когато потреблението е ниско, да вземем за пример през нощта. Тогава другояче непотребният ток може да се употребява за производството на водород, считат специалисти.

А когато производството и съхранението на водород в международен мащаб се усили задоволително, той ще влезе в приложимост в процеса по основаването на синтетични горива. Планът е въглеродният диоксид, с който водородът би трябвало да се смеси, да бъде " извлечен " от атмосферата, като това няма да " пречисти " планетата, само че няма и да ѝ навреди в допълнение.

Работата е там, че при изгарянето на синтетичните горива въпреки всичко се отделят въглеродни излъчвания. Според предварителните калкулации обаче те ще бъдат доста по-малко от тези, отделяни при горенето на общоприети дизел и бензин.

От друга страна, количеството им ще бъде почти равно на това, което е било нужно за производството на синтетичното гориво преди всичко. А това значи, че синтетичните горива са въглеродно неутрални.

Добрите вести за синтетичните горива не престават и с обстоятелството, че те са много по-чисти и във връзка с другите излъчвания, които се отделят при горенето им. Напълно съвместими са и с цялата към този момент съществуваща инфраструктура (резервоари, бензиностанции, танкери и други).

Да, индустриалният развой е безценен, само че се чака цената му да падне, в случай че се стигне до масовизация. Дали това е бъдещето? Илон Мъск надали би се съгласил, само че несъмнено звучи завладяващо.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР