Още на 21 юли 2022 г. Държавната агенция за закрила

...
Още на 21 юли 2022 г. Държавната агенция за закрила
Коментари Харесай

ДАЗД провери случай със сирийче, което е у нас без придружител

Още на 21 юли 2022 година Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) се е самосезирала по обява в интернет уебсайт за задържане на деца бежанци в арест. Информацията е за непридружено дете от сирийски генезис , което е арестувано в ареста в Русе за период, по-дълъг от нормативно регламентирания, дружно с пълнолетни престъпни лица при извънредно несъответствуващи условия за живот.

Веднага ДАЗД е изискала информация по случаяот Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура-Русе, Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, Областна работа " Изпълнение на наказванията " - Велико Търново и Дирекция " Социално подкрепяне " -Русе. Установено е, че съответното сирийско дете без компаньон към днешна дата е настанено в бежански център в столицата , оповестиха от ДАЗД.
 Заловиха 15 сирийци в Бургас, след гонка с полицията
Заловиха 15 сирийци в Бургас, след гонка с полицията

Работата по случая продължава

" За мен като ръководител на ДАЗД е доста обезпокоително, че дете, което търси избавление, поддръжка и късмет за оцеляване в страната ни, може да се сблъска със обстановки, които в допълнение да го объркат изплашат и слагат в риск. Голяма част от тези деца, които влизат в България са непридружени и отделени от фамилиите си. Те са претърпели задоволително - наложило се е бързо да пораснат и да не помнят какво е детство, какво е да си с мама и тате. Затова ние сме длъжни да им осигурим предпазена и спокойна среда. Ниe от Държавната организация за протекция на детето сме непримирими към такива сигнали, реагираме навреме и търсим най-хубавите решения за тези деца ", разяснява шефът на ДАЗД доктор Елеонора Лилов а.

Още на 26 юли в 2022 година Русе е извършена междуинституционална среща по отношение на децата бежанци, пребивали и пребиваващи в ареста в Русе. Към тази дата две от децата са били настанени в Спешен банкет към Комплекс за обществени услуги за деца и фамилии в Русе. По време на срещата е обявено какво е подхванато от институциите по случая със сирийчето без компаньон и за всичко останали непридружени деца бежанци, открити на територията на град Русе. Заключението специалистите след срещата е било, че са нужни образования на всички експерти , работещи с тази целева група деца, с цел да могат да посрещат съответно техните потребности и потребности. Друг наболял проблем, който е обрисуван, е неналичието на преводачи , с цел да се обезпечи опция на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, обществените служащи, и на работещите в обществените услуги за пълноценно контактуване с децата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР