Още едно име на български интелектуалец и автор в областта

...
Още едно име на български интелектуалец и автор в областта
Коментари Харесай

Комисията по досиетата обяви и Цветан Марангозов за сътрудник на ДС

Още едно име на български интелектуалец и създател в региона на изкуствата, направил кариера в чужбина, бе оповестено от Комисията по досиетата за помощник на някогашната Държавна сигурност. В решението на комисията от 23 април 2018 година написа, че е сътрудничил на II ръководство на Държавна сигурност с псевдоним Деян и че досието съдържало и саморъчно написани сведения.
Проверен е като член на публицистичния съвет на литературния сборник " Орфей ".

Цветан Марангозов е ослепителен представител на немския кинематографически и книжовен авангард, защото е развивал своята креативна активност до 1991 година в Мюнхен. Роден е през 1933 година в София, наследник е на писателя Николай Марангозов (1900 - 1967), непосредствен до кръга и списание " Златорог " на Гео Милев и Владимир Василев през 20-те години, а след 9 септември 1944 се изявява най-вече като детски стихотворец.

Прави опит да избяга от България през 1950 година, едвам седемнайсетгодишен, само че е заловен и наказан на три години затвор. През 1960 г съумява да избяга в Германия и там се развива като стихотворец, романист, драматург, режисьор и сценарист на впечатляваща поредност телевизионни, документални и игрални филми, името му нашумява измежду авангарда на немските литературни кръгове под псевдонима Marran Gozow, самият той е ядро на така наречен Електронен авангарден кръг. Сближава се с писателя Георги Марков в емиграция.
Завръща се в България през 1991 година

Сред известните му произведения у нас е романът " Безразличният ". В Народния спектакъл са поставяни негови пиеси - " Децата на Русо ", " Гъбата, или противоположната страна на противоположното ". За 25-ото интернационално биенале на изкуствата в Сао Паоло интернационално жури класира кино лентата му " Видеоконцепт IV " и с него той съставлява България. Преди две години " София филм фест " приготви специфична стратегия взаимно с Гьоте Институт, отдадена на творчеството на забележителния режисьор.
Рядко дава изявленията, заобикаля гласност.

Цветан Марангозов е вторият български интелектуалец в региона на изкуствата, след Юлия Кръстева, който е направил забележителна кариера в чужбина, и е разгласен от Комисията за помощник на Държавна сигурност.

Обявяването на Юлия Кръстева наскоро възбуди духовете и комисията разгласява цялостното наличие на досието, от което се разбра, че тя е била следена от Държавна сигурност, само че мъчно може да се направи изводът, че е била помощник, макар етикета, комплициран от Държавна сигурност.

" Дневник " не съумя да се свърже с член на Комисията с цел да попита дали ще бъде оповестено и досието на Цветан Марангозов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР