Още една страна оттегли признаването на независимостта на Косово, заяви

...
Още една страна оттегли признаването на независимостта на Косово, заяви
Коментари Харесай

Дачич: Вече 10 страни са оттеглили признаването независимостта на Косово

Още една страна отдръпна признаването на независимостта на Косово, съобщи първият заместител министър-председател и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич. С това страните стават общо 10. Според „ Vecernje Novosti “ сръбските управляващи не са разкрили своя лист.

Според министъра Сърбия " ускорява дипломатическите си дейности за непризнаване на подправената страна ". Дачич изясни, че описът на страните не се разкрива, с цел да не бъдат изложени на напън от страна на Прищина и нейните съдружници.

Запитан от кореспонденти за какво Сърбия не разгласява листата на страните, които са отдръпнали признаването си, Дачич отговори: " Първо, почитаме тяхната позиция и не желаеме да ги излагаме на напън от страна на Прищина и изключително от страна на техните съдружници. Трябва да сме деликатни. Второ, във Вашингтонските съглашения се ангажирахме да спрем самодейността за отдръпване на признаването и искахме да покажем, че се придържаме към това, което сме подписали, макар че Прищина не го прави. Разликата в отношението към поетите задължения е основна и всеки, който посредничи добре, знае кой е сериозен сътрудник и кой е измамник ".

През последните месеци Европейски Съюз интензивно упорства Сърбия да признае независимостта на Косово, като твърди, че позицията на страната във връзка с Косово и връзките с Русия са главните спънки пред присъединението на Сърбия към Европейски Съюз.

Сърбия към този момент разгласи, че кандидатстването на Косово за участие в Европейски Съюз би било жестоко нарушаване на Вашингтонските съглашения, които бяха подписани на 4 септември 2020 година от сръбския президент Александър Вучич и тогавашния министър-председател на Косово Авдулах Хоти под натиска на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Този документ планува редица взаимни задължения сред Белград и Прищина, в това число мораториум върху популяризирането на кандидатурата на Прищина пред интернационалните организации, както и прекъсване на работата на Белград със международните столици за отдръпване на признаването на " независимостта на Косово ". В началото на август 2021 година Народното събрание на Косово отхвърли да ратифицира Вашингтонските съглашения. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР