Още една партия заяви подкрепата си за първия мандат –

...
Още една партия заяви подкрепата си за първия мандат –
Коментари Харесай

Вижте каква подкрепа събира ГЕРБ-СДС три дни преди връщането на мандата

Още една партия съобщи поддръжката си за първия мандат – това е Движение за права и свободи. Мандатоносителят ГЕРБ-СДС направи среща с тях и с Има Такъв Народ. Кандидат-премиерът Мария Габриел благодари за поддръжката и разгласи подготвеност за конституционна промяна, което може да се разчете като протегната ръка към ПП-ДБ. От „ Продължаваме промяната-Демократична България “, обаче считат, че конституционно болшинство може да се осъществя единствено с втория мандат.

В понеделник ГЕРБ-СДС би трябвало да върнат досието с осъществявания мандат на президента Румен Радев, напомня Българска национална телевизия. Лидерът Бойко Борисов е оптимист за експертен кабинет, който през вчерашния ден беше подсилен от водача на Има Такъв Народ, а през днешния ден същото обявиха и от Движение за права и свободи.

„ Ние се отнасяме доста съществено към тази тематика. Разговорите и срещите не престават. Полагаме старания за превъзмогване на политическата рецесия в България, тъй като без излаз от нея, няма по какъв начин да решаваме проблемите на хората “, уточни Мустафа Карадайъ.

Вчера водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов излезе с позиция в обществените мрежи с ясна поддръжка за експертен кабинет. Днес ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов удостовери, че се водят диалози за експертен кабинет, само че за момента не е ставало дума за номинации.

Тази заран водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че без държавно управление няма да има бюджет. Заговори и за конституционно болшинство.

„ Конституционно държавно управление също е вид, тъй като както смяната в Конституцията също изисква най-малко 160 гласа и през идващите няколко дни може да се създадат совалки по тази тематика. Ако идната седмица няма държавно управление, няма да има и бюджет. Приходите в хазната за първото тримесечие до момента ще са по-малко с милиард и половина лв.. Между 10 и 14 юни ще спрем да плащаме заплатите и пенсиите “, уточни Борисов. По думите му „ без държавно управление няма по какъв начин да се гледа бюджет “.

„ Не единствено бюджетът е пленник, в случай че няма държавно управление. Имаме пленник Плана за възобновяване, имаме пленник Шенген, имаме пленник и еврозоната, и фондовете. Толкова доста проблеми има сега, които стоят заложници на това,да се вършат някакви политически игрички. От първия ден приказвам за отговорност на всички партии “, съобщи Борисов.

Номинираната за министър председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел разяснява, че структурата на Министерски съвет най-вероятно ще остане същата, а състава на проектокабинета ще оповести в понеделник. Тя насочи знак към ПП-ДБ, като се разгласи в поддръжка на конституционна промяна.

„ Искам да благодаря на Движение за права и свободи и Има Такъв Народ за поддръжката, която получавам – за ясна визия, за експертно държавно управление с мандат, единен към цели. Приоритетите, към които се сплотяваме – на първо време за нас са хората и резултатите, които те желаят да видят с едно постоянно държавно управление. То е обвързвано със обществено виновен и рационален бюджет, с това те да нямат неустойчивост и неустановеност във връзка с заплати и заплащания. Върховенство на закона, правосъдна промяна, конституционно болшинство – това в границите на първия мандат за нас остава водещо. План за възобновяване, оперативни стратегии, вложения за България и българските райони “, сподели Габриел.

Според съпредседателя на „ Демократична България “ Христо Иванов обаче конституционно болшинство може да се реализира с втория мандат.

Христо Иванов се разгласи за държавно управление на конституционната промяна с втория мандат.

„ Фундаментална цел на нашата коалиция е да решим казуса не посредством махане на един, посредством някакви войни сред някогашни другари, а през систематична смяна на правораздаването в България. Това нещо е разумно в тази обстановка да стане основата за осъществяване на втория мандат, тъй като ние сме носители на тази концепция от доста години и можем не просто, когато към този момент всички схващат, че тя е нужна, да участваме, а да бъдем гаранти, че тя ще бъде доведена до един изчерпателен резултат “, акцентира Иванов.

С поддръжката на Движение за права и свободи и „ ИТН “ ГЕРБ-СДС би събирала гласовете на 116 народни представители – с 5 по-малко от нужните 121 за обезпечаване на нормално болшинство в 240-местния парламент.

Председателят на ПГ на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Николай Денков разяснява, че не чака депутати от групировката да гласоподават за кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС или да отсъстват от зала в деня на гласуването на проектокабинета за първия мандат.

„ Ние терзания нямаме, животът е цветен, само че не чакам някой от нашите депутати да гласоподава за първия мандат. Няма такова нещо планувано, не чакаме и да отсъстват от зала “, добави Денков.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР