Още две огнища на птичи грип са установени в птицеферми

...
Още две огнища на птичи грип са установени в птицеферми
Коментари Харесай

Откриха нови огнища на птичи грип в Трилистник

Още две огнища на птичи грип са открити в птицеферми за кокошки носачки село Трилистник, област Пловдив. Това става откакто на 27-ми април бе намерено първото огнище,  а от Агенция по храните извършиха засилен надзор и взеха проби за проучване.

Едното от новите огнища е обвързвано с  откритото преди Великден. Второто огнище е във плантация на различен притежател, където болестта се открива за четвърти път. 

Положителният резултат на пробите е доказан от профилираната референтна лаборатория в София. Предприети са нужните ограничения и са издадени заповеди за умъртвяване на общо 70 хиляди кокошки от двете ферми. 

Около птицефермите са определени 3-километрова защитна зона към Трилистник, землището на  село Стряма и  ловно стопанство „ Чекерица “, както и 10-километрова следена зона в обсега на общините Марица,  Раковски  и Садово.

Извършва се епизоотично изследване и се наблюдава придвижването на  птици, яйца, артикули от тях, фураж и транспортните средства, свързани с софтуерния развой в двете зони.

Месото и яйцата от птицефермите не са рискови за хората,  само че би трябвало да се съблюдава нужната хигиена при обработката им.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР