Още два циклона се насочват към България в дните след

...
Още два циклона се насочват към България в дните след
Коментари Харесай

Климатологът проф. Георги Рачев: Два циклона идат след снега

Още два циклона се насочват към България в дните откакто вихрушка остави страната със затворени пътища, жп линии и безчет скъсани електропроводи и счупени дървета. Това сподели пред „ Телеграф “ климатологът проф. Георги Рачев  проф. Георги Рачев Проф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 година завършва география и втора, съгласно който понеделник сутринта е последният белег на подранилата зима, а още от следобяд температурите са се насочили нагоре и до сряда-четвъртък снегът у нас ще е останал единствено в планините.

Поред

„ Циклонът от уикенда бе доста впечатляващ за нас, специалистите. Аз персонално не съм виждал от 30-40 години циклон, който да мине със самото си „ око “ толкоз централно през страната ни, и то с толкоз ниско налягане, 965 хектопаскала, и значителни превалявания “, сподели проф. Рачев. Според него още във вторник към България ще се насочи нов средиземноморски циклон, който ще е по-топъл от предишния. Именно поради това той ще донесе поледици, изключително на по-усойните места. Циклонът ще носи нови превалявания, които над 1000 м надморска височина ще са от сняг и ще продължат да надуват към този момент задържалата се снежна завивка. В четвъртък и петък времето ще е умерено и с температури над нулата. Нов циклон идва идващия уикенд, отново топъл и напълно с превалявания от дъжд. „ Ноември ще го изпратим с топло време и с температури над междинните за сезона “, предвижда Рачев.

Бедствие

В страната в неделя снежният циклон докара до проблеми по пътищата, жп линиите и елмрежите. Най-драматично бе в старопланинските проходи, където фамилии попаднаха в снежен капан. В 5 часа сутринта в полицията е получен сигнал за бедстващо семейство с дете в кола, закъсала сред старозагорските села Дунавци и град Шипка. Започва избавителна акция, като спешните екипи стигат до ужасеното семейство в 9,30 ч. Хората са избавени. „ Беше извънредно мъчно да стигнем до тях. Закъсаха кола за спешна помощ, по-късно и пожарна. Преди това към мястото насочихме и снегорин, който да кара пред пожарната кола, с цел да може да се стигне до автомобила с мъжа, дамата и детето “, показа особено за „ Телеграф “ шефът на ОДМВР Лазар Христов.

Две фамилии се озоваха в снежен капан и в махала Горно Демирево на благоевградското село Бистрица. Вчера сутринта те решили да се прибират към града, само че нямали никакъв късмет да изоставен домовете си. „ Беше невероятно да се стигне до тази махала. Бяхме обезпокоени за хората там. Малко преди 16,00 часа с тежка техника на противопожарната работа пробихме “, сподели за „ Телеграф “ кметът на село Бистрица - Цветелина Карабельова. На Петолъчката до Сливен пък десетки рейсове от Турция към Северна България изчакваха поради затворени старопланински проходи.

Шосе

1110 снегопочистващи машини почистваха в неделя снега по пътищата. Ограничено бе прекосяването на всички моторни транспортни средства през старопланинските проходи Република, Троянски, Шипка, Котленски и Ришки. Затворени за камиони бяха Превала и Рожен. Спряно бе придвижването и на всички МПС на територията на област Разград, Силистра и Добрич.

Заради паднали дървета, спиране на електрозахранването и снегонавявания в доста области в страната в понеделник денят бе разгласен за неучебен. Така да вземем за пример в Русенско не се учеше в седем от осем общини - Бяла, Ценово, Борово, Две могили, Ветово, Иваново и Сливо поле. Учениците влязоха в класните стаи единствено в община Русе.

Жп

Тотален безпорядък донесе виелицата в жп транспортите, а за него се разбираше единствено от епизодични изявления в обществените мрежи. Сайтът на БДЖ съвсем през целия ден беше паднал, като от сдружението обясниха, че повода е големият напън от консуматори, търсещи информация. Такава пък на телефона на сдружението 02/9311111 не можеше да се получи, защото той даваше непрестанно заето. Към следобедните часове от НКЖИ оповестиха, че придвижването на влаковете в страната се реализира в комплицирана и динамична конюнктура, която непрестанно се мени. Към следобедните часове прекратени поради скъсана контактна мрежа или паднали дървета и клони бяха 11 сектора в разнообразни райони на страната.

Енерго

Най-сложна ситуацията с тока бе на територията на " Електроразпределение Север ", където в 462 обитаеми места имаше проблеми с електрозахранването. В София и покрайнините проблеми имаше в елементи от Симеоново, както и в Бистрица, Банкя, Курило, вилна зона " Киноцентър ", Кръстова вада, Владая и елементи от кв. " Витоша ", " Малинова котловина " и Волуяк. Заради тежкия и влажен сняг бяха наранени редица въздушни електропроводи за високо напрежение. Към следобедните часове без зареждане към момента бяха осем подстанции в страната. При мрежите със приблизително и ниско напрежение пък електропроводите главно бяха скъсани от паднали дървета.

Дърветата потрошени поради топлата есен

Топлата есен е основната причина за големия брой счупени дървета в страната, изясни проф. Георги Рачев  проф. Георги Рачев Проф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 година завършва география и втора. „ По принцип при първия сериозен снеговалеж през годината дърветата от дълго време са се освободили от листната си маса. В огромна част от страната в този момент обаче поради прекомерно топлата есен доста дървета останаха до края на ноември с неопадали листа, които на доста места може да видите, че даже още зеленеят. Тази листна маса, засипана с един изобилен снеговалеж, води до това, че прекомерно доста сняг се задържа върху дървото и напряга клоните му. Така даже и напълно витални клони, а даже и цели дървета се чупят “, изясни Рачев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР