Още два кораба напуснаха украински черноморски пристанища, като единият е

...
Още два кораба напуснаха украински черноморски пристанища, като единият е
Коментари Харесай

Първи износ на пшеница от Украйна в рамките на споразумението, постигнато под егидата на ООН

Още два кораба напуснаха украински черноморски пристанища, като единият е претрупан за първи път с украинска пшеница, която ще бъде изнесена с помощта на съглашението, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации, заяви турското министерство на защитата, представено от Ройтерс.

Пред последните две седмици общо 14 кораба потеглиха от Украйна след договорката с Русия за обновяване на износа на зърно от украинските черноморски пристанища, който бе преустановен поради войната в Украйна.

Споразумението, контрактувано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, беше реализирано предишния месец на фона на опасения, че неналичието на украинските доставки на зърно ще докара до забележителен дефицит на храни, а на някои места по света и до апетит.

Корабът Сормоски (Sormovsky), плаващ под флага на Белиз, напусна през днешния ден украинското пристанище Черноморск, заяви турското министерство на защитата.

Плавателният съд транспортира 3050 тона пшеница към северозападния турски окръг Текирдаг. Това е първата доставка на пшеница от Украйна, която, дружно с Русия, покриваше съвсем една трета от международния експорт на пшеница преди 24 февруари, когато стартира съветската инвазия в Украйна. Киев има към 20 милиона тона зърно, останало от миналогодишната годишна продукция, а се чака и тази година реколтата да бъде към 20 милиона тона.

Корабът Стар Лаура (Star Laura), плаващ под флага на Маршалови острови, също  отплава през днешния ден на път за Иран с 60 000 тона царевица на борда.

В рамките на постигнатото съглашение под егидата на Организация на обединените нации всички кораби се инспектират в Истанбул от Съвместния координационен център, където работят чиновници на Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации.

Разони (Razoni), първият транспортен съд, който напусна Украйна по силата на съглашението, дебаркира в Турция през вчерашния ден и се насочи към Египет през днешния ден по данни от системата за следене на кораби Refinitiv. Първоначалният покупател на зърното в Ливан отхвърли доставката заради забавяне от пет месеца.

Корабният сътрудник Торос (Toros), който се занимаваше с разтоварването на Разони в Турция, заяви през вчерашния ден, че корабът ще смъкна 1500 тона от общия си товар от 26 527 тона царевица в Мерсин в Южна Турция, а останалата част ще отпътува за Египет.

Рахми Ягчи (Rahmi Yagci), който потегли от Украйна във вторник за Истанбул, пусна котва в северния завършек на Босфора в Истанбул през днешния ден, а Мустафа Неджати (Mustafa Necati), който отплава за Италия в неделя, пусна котва в южния край.

Четири други кораба  получиха позволение да отплават за Украйна, откакто бяха инспектирани от екип на Съвместния координационен център в Истанбул. Министерството на защитата на Турция заяви през вчерашния ден, че корабите, които са пристигнали в Украйна, се товарят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР