Още далеч преди сериала Белият лотос“ на HBO Сицилия беше

...
Още далеч преди сериала Белият лотос“ на HBO Сицилия беше
Коментари Харесай

Сицилиански тайни: Ресторанти, плажове и музеи, които много хора пропускат

Още надалеч преди сериала „ Белият лотос “ на HBO Сицилия беше гореща точка за пътешественици от целия свят, търсещи най-хубавото оттатък континенталната част на Италия – и има за какво.    Островът предлага неповторима кухня, свои сортове виновност, има даже личен език. Неговата история, като кръстопът на търговия и завоевания в Средиземно море, датира от хиляди години.   Особено през лятото обаче, когато тълпите се спускат към Таормина, Палермо и плажовете сред тях, може да се почувствате като просто един от голямата навалица туристи.    Ако планирате да посетите острова през идващите месеци, ето няколко места, селектирани от The Wall Street Journal, които ще ви оказват помощ да откриете същинската Сицилия.  Като в разказ   Преди да заминете за Сицилия, прочетете епичния разказ на Джузепе Томази ди Лампедуза от 1958 година „ Леопардът “, отдаден на Сицилия през 19-ти век след обединяването на Италия – или вижте не по-малко превъзходния филм на режисьора Лукино Висконти от 1963 г.    След това посетете Palazzo Lanza Tomasi, в оживения квартал Kalsa на Палермо, където Ди Лампедуза написа историческия си шедьовър.    Искате да се потопите още повече в атмосферата? Наемете апартамент в двореца за няколко дни или резервирайте урок по готварство, преподаван от Николета Поло, известна още като Херцогинята, брачна половинка на наследника на създателя.
 

 Морски и винени дарове 
Insula Beach Club се намира на Лидо Фиори, един от най-красивите плажове в Менфи. Там може да хапнете вкусни дребни предястия, включващи пресни морски блага, приготвени от Анджело Пумилия, основният готвач на ресторанта в курорта La Foresteria.

Може да опитате и вино от избата на Planeta Estate, както и да обиколите околните лозя и маслинови горички.
Ако пък имате напълно високи упования и търсите ресторант със звезда Мишлен, обърнете внимание на Sapio в град Катания. Домакини са Алесандро Ингиула и брачната половинка му Роберта Коцето, измежду чиито най-прехвалвани ястия е изпеченият на дърва омар с настърган трюфел. 
В Катания е и виненият бар Razmataz – приветливо място за среща с другари тъкмо в центъра на града.

И до момента в който още сте в Катания, не пропускайте Le Terme Achilliane - една от най-значимите здания от римско-имперската ера в града, за която се счита, че е част от голям храм, отдаден на Бакхус. 

Insula Beach Club 

Изкуство преди десерта
На 70 км югозападно от Катания е г град Калтаджироне, прочут със своята майоликова керамика. Качването до центъра на града включва дълго трасе стълби, само че в случай че не сте подготвени за това, може да резервирате влакче за разходка из тесните му улички и да слезете на върха. 


Калтаджироне, източник: Unsplash
Яжте като сицилианци 
Pasticceria Petrella Salvatore, сладкарница, съществуваща от 50-те години на предишния век в североизточния пристанищен град Месина, предлага обичайни сладкиши, измежду които каноли, пиньолата, торончино, фрута мартонара. Задължително пробвайте обичания десерт на локалните Bianco e Nero - профитроли, цялостни и покрити с крем от джандуя (приготвен от какао и лешници). 
Потопете се в историята на Сиракуза
Туристите посещават Сиракуза поради храмовете, само че не пропускайте Castello Maniace – сходен на цитадела боен палат на остров Ортигия, който е бил употребен за отбрана на Сиракуза през древността. Джани Риота, създател на книгата “Сицилианска чест ”, споделя, че математикът Архимед, който бил от Сиракуза, съдействал за военната отбрана на града по време на римската блокада, като отразявал слънчевите лъчи върху платната на врага.


Сиракуза, източник: Unsplash

Градински прелести 
Ако сте в Рагуза, град на рид в югоизточна Сицилия, разходете се из Giardino Ibleo – градина от 19-ти век с екзотични растения, фонтани и статуи. Тя се намира в подножието на Ragusa Isla, остарелия град, прочут със своите дворци и църкви. 
Следвайте пътеките в градината до панорамната тераса за невероятна панорама към долината. Градината е изключително красива напролет, когато дърветата на Юда експлодират в розови цветове.


Поемете въздух
Очарованието на Таормина е именито, само че тази популярност идва и с огромни тълпи. 
За да избягате от тях, кривнете в Casa Cuseni - дребен музей в края на града. Сградата и нейната терасовидна градина са проектирани от Робърт Китсън, британски художник, който се причислява към процъфтяващата емигрантска общественост на Таормина при започване на 20 век. Освен това разполага с библиотека и минихотел, в който преди са отсядали единствено художници, само че в този момент е отворен за всеки.

Открийте своя плаж 
Не казвайте на никого за плажа Соварето, който се намира покрай кацналия на рид на югозападния бряг на Сицилия град Агридженто. Освен красива плажна линия, има и два басейна, както и питейни заведения.
Другият бетон 
Сицилианският град Джибелина претърпява опустошително земетресение през 1968 година

Днес там ще откриете зашеметяващия план „ Il Grande Cretto “, основан след него. През 1984 година Алберто Бури трансформира руините благодарение на скулптурни листове от бетон. Вижте ги. 

Тайни находки 
Много хора отиват в музея Palazzo Abatellis в Палермо, с цел да видят „ Благовещение “, шедьовърът на Антонела да Месина на Мадоната, само че тайната находка тук е „ Trionfo della Morte “, фреска от 15-ти век, която е с размерите на „ Герника “ на Пикасо. Картината за гибелта на един град е изключително вълнуваща след актуалния камшик Covid и е определяна за необикновено произведение на изкуството.

Вижте кой дърпа конците
Научете повече за opera dei pupi или сицилианския куклен спектакъл, като посетите потомствените майстори на кукли Fratelli Napoli в Катания или Famiglia Argento в Палермо. Ще се потопите в производството на тези човечета, включващи освен дърво и метал, само че и легенди, вяра, уроци за положително и зло и митове за крале. 

Малките острови с огромни неща
10 минути пътешестване с ферибот ви разделят от пристанищния град на западния бряг на Сицилия Марсала до дребния остров Мозия, чиито руини включват пуническо гробище. Не пропускайте музея Giuseppe Whitaker, прочут с мраморна скулптура на гръцки колесничар.

Върнете се с ферибот на континента до избиte Florio или винарната Pellegrino, с цел да отпиете вино Marsala.

Селски живот
На югозападното крайбрежие на Сицилия в дребното рибарско населено място Шака всеки ден може да купите прясна риба. Шака също така е дом на доста обичайни и модерни занаятчии, които ще ви пленят с творбите и историите си. 
Посетете Casa dell’Aromatorio – прелестно място в реновирана пещера, в което може да преспите, да хапнете или просто да се потопите още повече в предишното на Сицилия. 
Не пропускайте Полици и Петралия – планински села с грандиозни църкви. Не доста надалеч, в Terrazza Costantino, изтънчен ресторант в община Склафани Бани, основният готвач Джузепе Костантино ще ви посрещне с луксозно меню, което от време на време включва кралски скариди.

Природа и изкуство
Чефалу, на северния бряг на острова, е отлично място за разходка с деца, цялостно със остарели здания и красиви плажове. 
Не забравяйте да посетите едно не толкоз известно място: Museo Mandralisca, дребен частен музей, в който има една специфична картина: „ Портрет на чужд моряк “ на Антонело да Месина. Мистериозната усмивка на моряка постоянно е сравнявана с тази на Мона Лиза.

Вечеряйте с призраци и вижте залеза в Палермо 
Докато сте в Палермо, не пропускайте да отидете на гробището Света Орсола – колкото и необичайно да звучи тази рекомендация. Това място обаче е и хубав парк, а в центъра му има черква, издигната преди съвсем 1000 години. В Сицилия 2 ноември е денят за респект към мъртвите, който локалните означават, като ядат сандвичи „ Муфлета “. 
На върха на Ambasciatori Hotel пък има озеленена тераса с аспект към Палермо. Използвана от гостите за закуска заран, вечерта тя е отворена и за необятната общност. 
Залезът над този превъзходен град с куполи и кули, до момента в който светлините примигват и очертанията на близките хълмове блестят в тъмното, е незаменима панорама.  С чаша свежо Grillo, сицилианската опция на Совиньон Блан, това е идеалният свършек на деня в Палермо. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР