Осемнайсетгодишният Мудасир от пакистанския град Пешавар е опитвал да влезе

...
Осемнайсетгодишният Мудасир от пакистанския град Пешавар е опитвал да влезе
Коментари Харесай

Въпреки зимата мигранти от Сърбия поемат към ЕС с надеждата този път да успеят

Осемнайсетгодишният Мудасир от пакистанския град Пешавар е опитвал да влезе в Европейския съюз 30 пъти, само че постоянно е бил хващан и изпращан назад в изходната си точка Сърбия.

Сега той и десетки други мигранти се изправят против минусовите температури покрай Шид, северозападен град в Сърбия на границата с Хърватия, с вярата да опитат още един път да прекосят границата, споделя " Ройтерс ".

Те прекарват нощите в палатки и импривизирани убежища измежду храсталаците, които назовават джунглата. " Опитвал съм 30 пъти, в Сърбия съм от 16 месеца... изтощен съм да дремя в " джунглата ", споделя Мудасир.

 Въпреки зимата мигранти от Сърбия поемат към Европейски Съюз с вярата този път да съумеят
© Associated Press

В същото време други мигранти, всички мъже, се събират извън в изоставена фабрика в покрайнините на Шид, с цел да получат храна от интернационалната доброволческа група " Кухня без име ".

Т.нар. балкански път за мигрантите бе затворен предходната година, когато Турция се съгласи да спре притока в подмяна на помощ от Европейски Съюз и заричане за безвизово пътешестване за жителите й. Но хората, главно от Близкия изток, Африка и Азия, продължиха да идват в Сърбия, основно от Турция през България, пробвайки се да влязат в Хърватия и да продължат към други страни от Европейски Съюз.

Според формалните данни в ръководени от сръбското държавно управление лагери живеят към 4500 мигранти. Правозащитни групи споделят, че стотици са разпръснати в столицата Белград и в градове по границата с Хърватия.

 Въпреки зимата мигранти от Сърбия поемат към Европейски Съюз с вярата този път да съумеят
© Associated Press

Двайсет и две годишният мароканец Мухамад споделя, че е опитвал да влезе в Европейски Съюз 26 пъти. Три пъти е стигал до Словения, само че е бил хващан и депортиран назад в Сърбия. " Ще опитам още веднъж... фамилията ми е във Франция, а приятелката ми е в Италия ", добавя той.

Бруно Алварес от " Кухня без име " изяснява, че мигрантите получават две хранения, вода, облекла, обувки и палатки. " Дори и да е студено, това няма значение, те ще продължат да пробват, тъй като... няма развиване в живота им в лагерите ", показва Алварес.

Мигрантите, които не могат да си разрешат да заплащат на контрабандисти, постоянно се крият в преминаващи камиони и товарни влакове или се возят на покривите им. Наскоро едно афганистанско момиче бе убито от трен, до момента в който тя и фамилията й се опитвали да влязат в Хърватия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР