Осемдесетте произведения на изкуството от колекцията на живата легенда на

...
Осемдесетте произведения на изкуството от колекцията на живата легенда на
Коментари Харесай

Ален Делон продаде колекцията от ценни картини за над 8 милиона евро

Осемдесетте творби на изкуството от сбирката на живата легенда на киното Ален Делон бяха продадени на търг в Париж за над 8 милиона евро, съобщи Франс прес. Организаторите от тръжна къща " Бонамс-Корнет дьо Сен Сир " оповестиха, че сумата е съвсем двойно по-висока от предварителната оценка, която беше сред 4 милиона и 5 милиона евро. 

Преди търга творбите на изкуството бяха показани в Ню Йорк, Женева, Брюксел и Хонконг.

Пред две претъпкани зали, събрали интернационалните купувачи, колекционери и фенове на артиста, всички лотове станаха предмет на яростна конкуренция. 

Най-емблематичната творба, препоръчана на търга - картината " Заливът на Сент-Адрес " на френския художник Раул Дюфи, беше продадена за 1 016 400 евро, при предварителна оценка сред 600 000 и 800 000.

Произведение на Йожен Дьолакроа, което не се е появявало на пазара повече от 40 години, смени притежателя си против сумата от 775 100 - двойна по-висока от предварителната му оценка.

" Не е изненадващо, че тези произведения провокираха толкоз буйно наддаване. Изключителен колекционер с инстинктивно око, артистът беше един от най-големите купувачи на рисунки от 60-те и 70-те години, когато те не бяха на мода ", означи аукционерът Арно Корнет дьо Сен Сир.

По този метод Ален Делон съумява да събере впечатляваща сбирка. 



На търга бяха продадени също произведения на Доменико Бекафуми (1486-1551) и на огромния занаятчия от края на 19-и век Жан-Франсоа Миле.

" Купих първата си рисунка през 1964 година в Лондон. През годините се снабдих с произведения, които ме трогнаха, говореха ми и от време на време даже ме утешаваха. Те бяха част от живота ми ", споделя 87-годишният Ален Делон, който не участва на продажбата.

През 2007 година артистът се раздели с творби на актуалното изкуство, казвайки пред в. " Монд ", че " ненавижда посмъртните продажби ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР