Осем премиери ще предложи 15-ото издание на фестивала Опера в

...
Осем премиери ще предложи 15-ото издание на фестивала Опера в
Коментари Харесай

Осем премиери на Опера в Летния театър във Варна

Осем министър председатели ще предложи 15-ото издание на фестивала „ Опера в Летния спектакъл “ във Варна. Това заяви през днешния ден шефът на Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова. Сред новите заглавия има пет опери, два балетни спектакъла и един мюзикъл. Общо 20 са събитията в програмата, които стартират на 15 юни и не престават до 30 август.  

Откриването е с оперна церемония, отдадена на 100-годишнината от кончината на Джакомо Пучини и 75-годишнината на Рихард Щраус, с присъединяване на примите Александрина Пандачанска и Александрина Михайлова под диригентството на Григор Паликаров.

Музиката на Пучини ще бъде част от фестивала с още четири спектакъла, два от които с присъединяване на оперната певица Соня Йончева, която гостува и през предходната година във Варна. Тя ще влезе в функции в „ Бохеми “ и „ Мадам Бътерфлай “ на 6 и 10 август. Димова напомни, че превъплъщението й в „ Мадам Бътерфлай “ пожъна преди седмици огромен триумф в Берлин. 

Публиката ще има шанса още веднъж да види и примата Красимира Стоянова, която ще взе участие в театър на „ Бохеми “ на 6 юли в копродукция с Националната опера и балет на Албания. Неин сътрудник ще бъде тенорът Антонио Гандия, който идва за пръв път в България. Спектакълът е част и от селекцията на Международния музикален фестивал „ Варненско лято “. 

„ Опера в Летния спектакъл “ ще показа и „ Триптих Пучини “ по едноактните опери „ Джани Скики “, „ Мантията “ и „ Сестра Анджелика “ на 26 юни. Постановката е на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго с акомодация на Ада Гурра, под диригентството на Якопо Сипари ди Пескасероли, посочи директорката. 

Значим акцент на тазгодишната стратегия на „ Опера в Летния спектакъл “ е балетната премиера на „ Катерина или дъщерята на разбойника “ по либретото на Жул Перо с музиката на Цезар Пуни. Авторска редакция прави хореографът Сергей Бобров. Той е изследвал остарели транскрипции на постановката, която е била извънредно известна през XIX век, а по-късно е забравена, изясни Даниела Димова и добави, че на сцената ще излязат 60 балетисти с над 200 костюма.

Другата балетна премиера в програмата е „ Ню Йорк “ на хореографката Сабрина Боско с музика на Франк Синатра. 

Колаборация с Националната опера на Тирана е и операта „ Самсон и Далила “ от Камий Сен-Санс, чиято премиера е на 23 юли. Режисьор е Ада Гурра, диригент - Григор Паликаров. В ролята на Самсон влиза Валерий Георгиев, а Далила ще бъде албанската певица Ивана Ходжа, която варненската аудитория гледа в постановката на „ Аида “ с Красимира Стоянова предишния сезон, напомни директорката. 

Мюзикълната премиера на тазгодишния фестивал е „ Дух “ с диригент Страцимир Павлов и режисьор Сребрина Соколова със специфичното присъединяване на актрисата Милица Гладнишка. 

Публиката ще може да посети още концерт-спектаклите „ Чудният свят на оперетата “ с диригент Найден Тодоров и режисьор Александър Мутафчийски и „ С музиката на Холивуд “, дирижиран от Бенедето Монтебело. Трибюти ще бъдат направени на групите „ Пинк Флойд “ и „ Куин “.

Закриването на 15-ото издание на „ Опера в Летния спектакъл “ е с оперна церемония, за която е поканена примата Ана Пироци.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР