Осем Общински избирателни комисии (ОИК) вече предадоха протоколите от изборите

...
Осем Общински избирателни комисии (ОИК) вече предадоха протоколите от изборите
Коментари Харесай

Няма забавяне при постъпващите от ОИК изборни документи: ЦИК

Осем Общински изборни комисии (ОИК) към този момент предадоха протоколите от изборите за повторна обработка в ЦИК.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова чака всички документи да са постъпили до края на утрешния ден, съобщи БНР:

" Очакваме общинските комисии да стартират да предават документите. Ще успеем в период да обработим постъпващите документи. Няма закъснение. Ние приказваме въпреки всичко за локални избори, в случай че се върнем обратно към изборите през 2015 и 2019 година. Сега в ранния следобяд сътрудниците от столичната ОИС ще са подготвени. При състояние, че има 3-4 типа избори в София, а не един, естествено, че и времето е 2-3-4 пъти повече от едни национални избори. Така че няма закъснение, когато съпоставяме едни локални избори с локални избори, а не локални с национални избори ".

" Срокът, в който би трябвало да дойдат всички общински изборни комисии, е до края на 31-ви октомври ", уточни още ръководителят на ЦИК

На въпрос: " Ако Върховен административен съд през днешния ден се произнесе за машинното гласоподаване, какво ще следва на втория тур? ", Камелия Нейкова отговори:

" Нека да се произнесе Върховният административен съд. В взаимозависимост от решението на Върховен административен съд, несъмнено, че ЦИК ще предприеме нужните дейности съгласно напътствията ".

Вече осем са общините, които предадоха протоколите си в Централната изборна комисия. По данните на преброителя " Информационно обслужване ", въведени от протоколите на общинските изборни комисии, на първи тур над нужния предел от 50% минават кметът на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ, Живко Тодоров от ГЕРБ още веднъж поема Стара Загора. Досегашният кмет Станислав Владимиров печели в Перник, кметът на ГЕРБ Калин Каменов още веднъж ще бъде на кметския стол във Враца.

В Кърджали Ерол Мюмюн е новият кмет от Движение за права и свободи. В Ямбол печели досегашният кмет Валентин Ревански. Златко Живков, кметът на Монтана, получава следващ мандат. Дарин Димитров, досегашният кмет от ГЕРБ, ще бъде още веднъж кмет на Търговище.

В останалите регионални градове ще има балотажи.

На първия тур повече от 50% получават и кметове на редица по дребни градове, измежду които Гоце Делчев, Симитли, Кресна и Ботевград, където няма да има втори тур.

В 7.30 часа тази заран последната секция от благоевградското село Бело поле съобщи изборните протоколи. " Приехме протоколите на всички 141 секции на територията на община Благоевград ", сподели ръководителят на Oбщинската изборна комисия Мартин Бусаров.

Много късно нощес след 23.30 часа комисиите са почнали предаването на протоколите. Активността и много сериозният брой дали своят вот за общински съветници довело до бавното попълване на протоколите.

В към 75 % от протоколите обаче имало неточности от всякакво естество.

" Не мога да дам позитивна оценка на изборния ден, поради неразбориите, който провокира нелепия случай с машинното гласоподаване. Притесниха се хората от секционните изборни комисии, настрана тези, които желаеха да гласоподават с машини, останаха разочаровани. Иначе, избори по благоевградски, пропаганда, плакати на всички места и хубаво време, което изкара хората да гласоподават ", заключи Бусаров изборния ден.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР