Осем души загинаха, а няколко бяха ранени при стрелба на

...
Осем души загинаха, а няколко бяха ранени при стрелба на
Коментари Харесай

Какво се случи в Хамбург, кой е убиецът и кои са Свидетелите на Йехова

Осем души починаха, а няколко бяха ранени при пукотевица на събитие на Свидетелите на Йехова в Хамбург през вчерашния ден вечерта. Кръвопролитието е станало " Залата на Царството " (както се споделят местата, където Свидетелите организират ритуалите си) в квартал Алстердорф в пристанищния немски град. Една от жертвите е била бременна.

Според немските медии нападението е станало в четвъртък вечерта на събитие, на което са участвали към 40 души. Малко преди 21:00 ч. в постройката на Свидетелите на Йехова са създадени няколко изстрела. Полицията е осведомена за това от многочислени позвънявания към 21,15 ч. Полицаите бързо идват на мястото и чуват още един изстрел на горния етаж на постройката, където намират и смъртно ранен човек.

Дали причинителят е пристигнал извън или е бил част от събитието, е също толкоз неразбираемо, колкото и подробната последователност на случилото се. Според свидетелка е имало четири интервала на пукотевица с по няколко изстрела. Жената на име Лара Баух, която живее в отсрещната постройка, оповестява: " Имаше може би четири момента на пукотевица с спирания за към 20 секунди до една минута... След това погледнах през прозореца и видях човек, който тичаше много трескаво от първия към втория етаж на постройката на " Свидетели на Йехова ".



Според полицията в Хамбург " явно обвиненият причинител " е измежду починалите.

Кой е причинителят?

Първоначално полицията към момента търсеше възможни други причинители, само че в петък сутринта съобщи: " Според настоящето положение на нещата допускаме, че има един причинител ".

Малко по-късно не появи информация на сп. " Шпигел ", че обвиненият е някогашен член на " Свидетели на Йехова " на възраст сред 30 и 40 години, оръжието на убийството е било револвер, като не се знае дали оръжието е било законно владеене на мъжа. Той не е бил прочут на управляващите като екстремист.

След това, още веднъж в " Шпигел ", се появиха нови данни, съгласно които обвиненият причинител е 35-годишният Филип Ф. Той се е представял за бизнес съветник и е поддържал много странна страница в интернет.

Според личните му изказвания Ф. е израснал в Кемптен в Алгау в строго протестантско семейство. Първоначално работи като чиновник в банковата сфера, а по-късно учи бизнес администрация. След това заема " разнообразни интернационално насочени управнически длъжности ". Описва себе си като " върл европеец ".

На уеб страницата си той е предложил консултантски услуги в области от " контролинг " до " теология ", като е взимал астрономическа дневна такса за услугите си. Ф. написа: " защото нормално е целесъобразно нещата да се преглеждат в по-широк подтекст, минималната ми дневна ставка е 250 000 евро плюс 19% Данък добавена стойност ".

Той оправдава големия хонорар с това, че работата му генерира " най-малко 2,5 милиона евро " за клиентите му. В рубриката " Моите съществени полезности " той написа: " Честността, доверието и най-хубавите резултати са полезностите, които не отстъпвам, поддържам и ползвам ".

Възможните претекстове за нападението са неразбираеми. Според известия в медиите полицията класифицира закононарушението като резултат на лудост - амок. " Разследването на предисторията на закононарушението продължава ", обявиха от полицията, като категорично приканиха " да не се популяризират клюки ".

Собствено пояснение на Библията

Свидетелите на Йехова са християнска общественост със лично пояснение на Библията. Последователите имат вяра в Йехова като " всесилен Бог и основател " и от тях се чака да съблюдават строги правила. Те са уверени, че идва нов свят и че ще бъдат избавени като определена общественост. Общността няма платени духовници. Свидетелите на Йехова се финансират от дарения, за които настояват, че са доброволни.

Службите им се организират в " зали на царството ". Те са дистанцирани от страната и не вземат участие в избори по религиозни аргументи. По време на нацисткия режим сектата е неразрешена и преследвана.

Свидетелите на Йехова имат към осем милиона членове по целия свят. Световната централа се намира в Ню Йорк. Германската общественост наброява към 169 000 членове и е една от най-големите в Европа.

Вярата се намесва мощно в живота на почитателите във всички области. Свидетелите на Йехова нееднократно притеглят вниманието на медиите и поради отхвърли си от кръвопреливане да вземем за пример, като базират на древен свидетелства. По-специално става дума за Деянията на апостолите в Новия завет, където в глава 15 - в превода на Свидетелите на Йехова - е записано следното: "...Защото на Светия Дух и на нас ни беше угодно да не ви разпореждаме друго задължение с изключение на тези нужни неща: да се въздържат от всичко, което е омърсено посредством идолопоклонство, от блудничество, от месо на удушено животно и от кръв. Ако се въздържате от тези неща, ще се справите добре ".

Католическата черква в Хамбург прикани за молебствия за жертвите и техните близки. В Twitter архиепископията на Хамбург написа: " В Хамбург няколко души станаха жертви на брутално закононарушение. Много неща към момента не са изяснени. Шокирани сме. Заедно се молим. " Тя съобщи, че мислите и молитвите са " с тези, чийто живот се е трансформирал за един къс момент. Ние сме с тези, които са засегнати, и с тези, които са били откъснати от живота ".

Регионалният свещеник на протестантската Северна черква Кристина Кюнбаум-Шмит изрази съчувствието си след стрелбата. " Бруталният акт на принуждение в Хамбург ме ужасява и шокира надълбоко ", сподели тя в петък в седалището на епископа в Шверин. " С горест и съчувствие мисля за хората, които бяха откъснати от живота си тази нощ.

Тя показва съчувствието си към роднините и приятелите, сподели тя. " Моля се за всички тях и за тези, които са потърпевши или са станали очевидци на случилото се ". Тя съобщи, че е признателна на всички, които в този момент оказват помощ и стоят до потърпевшите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР