Осем души са регистрирани с листериоза у нас. Това каза

...
Осем души са регистрирани с листериоза у нас. Това каза
Коментари Харесай

Има ли риск за епидемия от листериоза в България? Смърността достига до 70%

Осем души са регистрирани с листериоза у нас. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ експертът по инфекциозни заболявания доктор Атанас Мангъров. 

Той предизвести, че смъртността при листериозния менингоенцефалит доближава до 70%, а предразположени към болестта са най-много възрастните хора с по-слаб имунитет. Не е изключено обаче и младежи да се заразят, добави флагман.бг.

Епидемия от листериоза бе открита в Испания. Бактерията се развива в непастьоризирано мляко, неузряло сирене или в месо. В Испания има 150 болни, а един човек е умрял.

От началото на годината повече от 100 000 българи са посетили страната, което докара до опасенията, че епидемията може да доближи и до нашата страна.

„ От началото на тази година са регистрирани 8 случая на листериоза у нас. За цялата предходна година те са 8, а за 2017-а – 12, сподели доктор Атанас Мангъров,.

Последният случай е от Стара Загора, където 56-годишен мъж се лекува към този момент повече от три месеца. При различен случай 18-годишен юноша от Благоевград се е заразил с бактерията в Съединени американски щати, където е бил на бригада. Близо 10 дни е бил в кома, само че за благополучие се е възстановил.

" Листериозата е бацил, който е доста необятно публикуван. Причинява едно грипоподобно заболяване с температура, болки по мускулите и не доста мощна диария. Може обаче да докара и до тежки положения. Бактерията е рискова най-много за бременните дами, тъй като може да болести плода и да докара до мъртво раждане ", изясни доктор Мангъров пред бТВ.

" Заразяването става, когато се употребяват храни, които не са минали през термична обработка – всичко от студения бюфет на даден ресторант ", добави експертът.

   

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР