Осем дрона - или над 30 според някои издания -

...
Осем дрона - или над 30 според някои издания -
Коментари Харесай

"Има над какво да се работи": известното за атаката с дронове в Москва

Осем дрона - или над 30 съгласно някои издания - бяха изстреляни по Москва през днешния ден и попаднаха в жилищни здания. Властите в съветската столица в началото обявиха, че никой не е потърпевш, по-късно се появиха и други данни.

Макар Русия да стартира следствие за " тероризъм ", нерешителност в мненията си показват и Москва, и Киев, и то след ново нахлуване с 29 дрона, изстреляни против украинската столица, с жертви и ранени - трета офанзива за 24 часа.

Колкото и да са употребяваните дронове, офанзивата е невиждана по мащаб от началото на войната, въпреки предходната - против Кремъл на 3 май - да доближи хипотетичната цел. " Дневник " обобщава известното досега въз основата на рускоезични медии и канали в " Телеграм ".

Местата на ударите

Известни са единствено три местоположения, където са се разрушили дронове: ул. " Атласова " в " Новая Москва ", ул. " Профсоюзная 98 " край метростанция, " Ленинский проспект " 92. В първите две точки ударът е в жилищни здания, по последните им етажи. Макар машините да са се врязали в жилищни домове, събуждайки жителите им, няма данни за убити.

Всички тези местоположения се намират в югозападната част на съветската столица, надалеч от центъра.

Предварителните данни са за дронове камикадзе с обсег от 2 м, сходни на украинския модел А2 " Синица ".

Отклонени от задачата

След първичните мнения в " Телеграм " с учудване, че се атакуват цивилни обекти, съветското Министерство на защитата посочи, че дроновете са отклонени от задачите, като са прекратени връзките им посредством радиоелектронна битка.

Не се прецизира кои са задачите. От петте дрона, свалени в Подмосковието (или повече - съгласно неофициалната информация), най-малко два са били в окръзи, свързани с работата на властта: в Одинцово е резиденцията на президента Владимир Путин, " Ново Огарьово ", в Красногорск има държавен комплекс.

Ако е вярна информацията на канал за 32 изстреляни дрона, то 19 са свалени, а 10 въобще не са достигнали задачите си. Изданието The Bell цитира и друга заслужаваща внимание (макар и не потвърдена) за потреблението на квадрокоптери, които поради ограничавания си обхват може да са пуснати от съветска територия, с цел да отклоняват Противовъздушна отбрана системите.

Друг канал, Baza, приказва за 25 дрона, множеството от които са свалени.

Кой по какъв начин реагира

Кметът на Москва Сергей Собянин, първо съобщил новината, прикани да се резервира " успокоение ".

Източници на електронното издание " Медуза " в Кремъл малко след офанзивата, че тя е била " предсказуема ", а вредите - не и съществени. " Много ще зависи от реакцията на висшето управление ", споделя единият източник.

А в първия си коментар " управлението " офанзивата " ответни дейности на киевския режим на нашите ефикасни удари ". Това сподели прессекретарят на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, съгласно който Киев дава отговор на удар против " център за взимане на решение " (вероятно става дума за " команден пункт " на украинската войска, за удар по който заяви неотдавна Министерството на отбраната).

Последва обаче и позиция на съветското Министерство на външните работи. В нея се, че " съветската страна си резервира правото да предприеме най-твърди ограничения в отговор на терористичната офанзива на киевския режим ".

Противовъздушна отбрана действа, само че има по какво да се работи, съобщи самият Путин следобяд. Путин разяснява тематиката след голям брой изявления в " Телеграм ", в това число на военни блогъри, съгласно които задачата на офанзивите може да е и откриване на позиции на Противовъздушна отбрана в съветската столица.
Украйна не удостоверява, че стои зад това действие.

 Киев отрeчe да е забъркан в удара с дронове по Москва, следи офанзивите на драго сърце Киев отрeчe да е забъркан в удара с дронове по Москва, следи офанзивите на драго сърце

офанзивата с дронове като нещо, към което Киев няма " директно отношение ". Подобно отказване или най-малкото разграничение е общоприета процедура след известия за произшествия в Русия от началото на войната насетне., като съобщи:
" Може би не всички дронове са подготвени да нападат Украйна и желаят да се върнат при основателя и по съответния метод да му зададат въпроси: " А за какво ни отправяте против децата на Украйна? По Киев? И тъй наречените "

Едновременно с това началникът на военното разузнаване Кирило Буданов предизвести, че Украйна " доста скоро " ще отговори на съветския обстрел.

Реакцията в съветските медии

" Медуза " цитира и източници в президентската администрация, съгласно които държавните и проправителствени медии са получили недвусмислени инструкции по какъв начин да отразяват станалото: да обръщат внимание на " сполучливата работа на Противовъздушна отбрана " и на реакцията на управляващите, да натъртват на обстоятелството, че задачата на " провокацията " не е реализирана и на " психическата " задача на офанзивата, при която жителите посочили " успокоение и устойчивост ".

Посочено е и по какъв начин да се цитират мнения на съответни персони: тези на депутата Александър Хинщейн или някогашния министър на защитата на " Донецката национална република " Игор Стрелков могат да бъдат единствено с отрицателен нюанс. Единият първичен лист на рухването на свалени дронове, другият - че Собянин образува група, която в Донецк, Горловка (или Хорливка на украински) в Донецка област и Шебекино в Русия да се запознае с опита на управляващите там против дронове.

Водещите канали още преди няколко часа започнаха да не загатват данни за броя на дроновете, откакто в началото някои говореха за " към 20 ", а по-късно информацията за 10 се трансформира в " клюки " от интернет. В хода на деня тонът на отразяването омекна, написа " Агентство ". " Агентство ", че водеща на политическо токшоу даже декларирала: " Няма мотив за безпокойствие. Противовъздушна отбрана се оправи с всичко 100 %. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР