Осъзнатата медитация може да стане заместител на обезболяващите, без да

...
Осъзнатата медитация може да стане заместител на обезболяващите, без да
Коментари Харесай

Медитацията лекува болката

Осъзнатата медитация може да стане сурогат на обезболяващите, без да се задействат невропептидите – естествен регулатор на болковата сензитивност на тялото.

Това настояват учени от Баптисткия медицински център Уейк Форест. Както написа MedicalXpress, група учени под управлението на Фадел Зейдан (Fadel Zeidan), доцент по невробиология и анатомия от медицинския център Уейк Форест, са провели опит, при който част от участниците получили налоксон – антагонист на опиоидните рецептори, а друга част – плацебо.

78-те доброволци били разграничени на четири групи: медитация плюс налоксон, единствено налоксон, медитация плюс плацебо и единствено плацебо.

Болката на участниците в опита била причинявана с въвеждането на термосонда, която загрявала дребен сектор от кожа до 49 градуса по Целзий. Доброволците оценявали равнището на изпитваната болежка по специфична канара.

Както станало ясно, болковите чувства били снижени с 24% в групата „ медитация+налоксон», и с 21% в групата „ медитация+плацебо “. В групите без медитация равнището на изпитваната болежка нараствало без значение от това, дали доброволците получавали налоксон, или плацебо.

„ Това потвърждава, че, първо, медитацията или вярната подготовка могат да понижат болката. И второ, че тя не е обвързвана с опиоидната система на тялото (невропептиди) “, разяснява доктор Зейдан.

  • Най-мощното обезболяващо е в мозъка
  • Изследователи имат вяра в целебния резултат на молитвата
  • Доказаха, че викът облекчава болката

Според учения тяхната работа може да е потребна на хора, чийто организъм е изработил имунитет към обезболяващите препарати. На такива пациенти може да бъде препоръчана медитация като част от сложна терапия.

По данни на Баптисткия медицински център Уейк Форест от хронична болежка през днешния ден страдат към 100 млн. американци.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР