Осъждаме крайно агресивните руски военни действия срещу Украйна и оказваното

...
Осъждаме крайно агресивните руски военни действия срещу Украйна и оказваното
Коментари Харесай

МВнР: Над 500 българи в Украйна са поискали да бъдат евакуирани

Осъждаме извънредно нападателните съветски военни дейности против Украйна и оказваното подпомагане от Беларус. Това съобщи заместник-министърът на Министерство на външните работи Ирена Димитрова, която даде детайлности за обстановката в Украйна. " Считаме това за жестоко тъпчене на интернационалното право и акт на експанзия против самостоятелна страна. Потвърждаваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници и призоваваме Русия за неотложно преустановяване на военните дейности и за евакуиране на силите си ", разяснява тя.

Димитрова посочи, че осъждат решението на Русия да признае двата района в Източна Украйна. " От началото на рецесията дружно с НАТО, с Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия и други сътрудници призовавахме за деескалация и разговор с голям брой оферти за диалози, за разговор, само че Русия избра различен път. Тази позиция последно беше комуникирана на съветската страна, извикахме посланичката на Русия и зам.-министър на външните работи Васил Георгиев я показа през вчерашния ден. В допълнение – това, което се случва по линия на НАТО. Вчера се състояха консултации  и алиансът реши да ускори мерките  за следващо подсилване на възпиращи отбранителния капацитет. Мерките са напълно с предпазен, симетричен и не ескалиращ характер ", изясни заместник-министърът на Министерство на външните работи.

Президентът Кирил Петков ще взе участие на среща на страните от Б9 по линия на НАТО. Предстои среща на най-високо ниво, сподели още Димитрова.

От Министерство на външните работи са извикали посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова й пред нея са показали позицията на страната ни.

Довечера постройката на Министерство на външните работи ще бъде осветена с цветовете на знамето на Украйна в символ на взаимност, заяви тя.

Имаме български жители, които са поискали евакуация. Това са 363 души от Киев и към 150 души от Одеса. Те ще бъдат извозени с три рейса от Одеса и четири от Киев. Работим с Министерството на защитата за техни рейсове, те са в подготвеност. Гъвкави сме, имаме опция за вътрешен превоз до една точка, след това с наш превоз до границите, изясни Димитрова.

В посолството ни в Киев също има настанени към този момент хора. Там по тяхна оценка не са директно застрашени, защото няма стратегически обекти в близост и не се чакат ракетни удари, само че има опасения от цивилното население от силови групировки и от разнообразни други групировки. Ние сме инструктирали посолството да предприеме поетапна евакуация, откакто окаже подпомагане на всички български жители там, сподели още тя.

Зам.-министърът на Министерство на външните работи изясни още, че са получили информация от Украйна за незабавна потребност - лист с неща, от които те се нуждаят за първа помощ - облекла, детски неща, храна, артикули, строителни материали. Този лист е предаден на способените органи в България.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР