Осъдени на доживотен затвор са 40 души, признати за виновни

...
Осъдени на доживотен затвор са 40 души, признати за виновни
Коментари Харесай

40 доживотни присъди за атентати срещу Ердоган

Осъдени на пожизнен затвор са 40 души, приети за отговорни в опит за ликвидиране на президента Реджеп Тайип Ердоган по време на опита за прелом през юли предходната година, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Общо 47 души, в това число ислямският просветител Фетхуллах Гюлен, упрекнати от Анкара за организирането на опита за прелом, както и някогашният адютант на Ердоган, бяха съдени в този развой в Мугла /Югозападна Турция/.

Съдът осъди 40 от обвинените на пожизнен затвор, заяви организация Доган. Сред наказаните е и някогашният бригаден военачалник Гьокхан Сьонмезатеш, апетитен като началник на групата пучисти, която е имала за задача да "плени или убие " Ердоган в нощта на опита за прелом.

Али Язъджъ, някогашен адютант на турския президент, бе наказан на 18 години затвор, а различен боен - на 15 години.

Съдът оправда един някогашен боен и отдели от процеса делата против четирима подсъдими, в това число против Гюлен, показва организация Доган. Гюлен, който живее в заточение в Съединени американски щати и отхвърля всякакво присъединяване в опита за прелом, е съден задочно.

Процесът е най-големият от правосъдните процеси, почнали в Турция след опита за прелом, при който починаха 250 души.

Според Ердоган пучистите, които са имали за задача за го убият или пленят, са пристигнали малко откакто той е напуснал хотела в Мармарис, където е бил на отмора.

Обвиняемите, измежду които 37 някогашни военни, бяха съдени по 17 обвинявания, в това число "атентат против личността на президента ", "нарушаване на конституцията " и "убийство на страж на обществената власт ".

Процесът, който стартира през февруари, мина в напрегната атмосфера, като стачкуващи упорстваха при всяко правосъдно съвещание за връщане на смъртното наказване за обвинените.

След опита за прелом турските управляващи започнаха всеобщи чистки против хипотетични поддръжници на придвижването на Гюлен, като близо 50 000 души бяха задържани, а над 140 000 души бяха уволнени или краткотрайно отстранени от работа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР