Оркестърът на Класик ФМ радио и забележителният пианист Людмил Ангелов

...
Оркестърът на Класик ФМ радио и забележителният пианист Людмил Ангелов
Коментари Харесай

Оркестърът на Класик ФМ радио и Людмил Ангелов представят шедьоври от Бетовен в „Европейски музикален фестивал“

Оркестърът на Класик ФМ радио и забележителният пианист Людмил Ангелов ще показват шедьоври от Лудвиг ван Бетовен в есенната стратегия на „ Европейски музикален фестивал “ 2021. На 5 октомври т.г. от 19:30 в зала „ България “ публиката ще чуе някои от най-великите творби на огромния виенски класик под диригентската палка на маестро Григор Паликаров. Година след юбилейната 2020-та, когато поради пандемията доста от концертите за 250-годишнината от рождението на композитора трябваше да бъдат анулирани, музиката на Бетовен продължава да бъде и постоянно ще бъде настояща.

Програмата на 5 октомври ще стартира с известната интродукция „ Кориолан “, която създателят основава по пиесата на австрийския драматург Хайнрих Йозеф декор Колин. Във втората част на концерта ще звучи Симфония №8 във фа мажор, която е най-кратката от всички бетовенови симфонии, и в която, по думите на един откривател „ композиторът се прости с традициите на 18-ти век, а дружно с това и със своята младост “. Макар след първото осъществяване през 1814 година тя да е призната хладно от публиката, музиката на този шедьовър превзема и до през днешния ден със своята стегната форма и радостно, празнично въодушевление.

Акцент на вечерта ще бъде осъществяването на величествения Пети клавирен концерт на Бетовен - една кулминационна точка измежду инструменталното творчество на създателя. Концертът е прочут с спомагателното наименование „ Императорски “, поради величествения темперамент на музиката, само че по подигравка на ориста това име изцяло опонира на възгледите на композитора.

 „ Европейски музикален фестивал “ се осъществя с поддръжката на Столичната община -  Календар на културните събития на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Съорганизатор е Министерството на културата, а за концерта партнира също Софийската филхармония.

Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата в зала „ България “ и онлайн на .

Концертът на 5 октомври продължава поредицата от събития, с които Людмил Ангелов отбелязва през 2021 година своя 60-годишен празник. Популярен на петте континента пианистът е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е бил солист на реномирани оркестри под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е

на сцената на влиятелни зали като Берлинската филхармония, „ Музикферайн “ във Виена, „ Концертгебау “ в Амстердам, „ Плейел “ и „ Гаво “ в Париж, „ Линкълн Център “ в Ню Йорк, „ Ла канара “ в Милано,  „ Алте Опер “ във Франкфурт,  „ Херкулес ” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „ Аудиторио Насионал “ в Мадрид, залата на  Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и доста други.

Людмил Ангелов е притежател на премията „ Аполон Токсофорос “ и е член-кореспондент на Кралската академия на изящните изкуства в Толедо. През ноември 2011 година е отличен от Министерството на културата на Република Полша с орден „ Gloria Artis “, а през 2015 е почетен с Голямата премия на град Варна за цялостната си активност. От сезон 2011/2012 той e почетен професор в Нов български университет.

Григор Паликаров e един от най-изявените български диригенти. От 2001 година до 2019 година е щатен диригент в Националната опера и балет, като репертоарът му включва над 55 оперни и балетни заглавия, а от 2005 година е и основен живописен началник на Симфоничен оркестър – Пазарджик. Той е чест гост-диригент на доста оркестри и оперни театри в страната, измежду които: Оркестър на Класик ФМ радио, на който е и непрекъснат гост-диригент от сезон 2008/2009, Фестивален оркестър – София, Софийската филхармония, Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Държавните опери в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора и други Маестро Паликаров постоянно реализира и гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Съединени американски щати, Русия, Словения, Полша, Тайван, Холандия, Япония, Корея и други Трикратен притежател е на влиятелната премия „ Кристална лира ” на СБМТД – 2002, 2012 и 2017 година, както и на премията „ Златно перо ”. От 2019 година преподава оперно-симфонично диригентство в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР