Оризът да бъде изваден от списъка на културите с общо

...
Оризът да бъде изваден от списъка на културите с общо
Коментари Харесай

Фермери настояват за по-високи субсидии за ориза

Оризът да бъде изваден от листата на културите с общо предопределение и да бъде обсъждан като сензитивна просвета. Затова ще упорстват от Българска оризова асоциация, заяви ръководителят Георги Видолов в Съединение, където преди дни се организира среща с министъра на земеделието Румен Порожанов.

Той посети фамилното стопанство на Марин Илиев, с цел да види по какъв начин работи системата за доклад на горивата. Марин Илиев е второ потомство фермер и наследник на Тодор Илиев, един от първите стопани, номинирани в състезанието на " Марица " Фермер на Тракия. 

Искането оризът да се категоризира като сензитивна просвета е по ред аргументи. Годишните разходните правила за произвеждане на ориз са сред 3 и 4 пъти по-високи от тези за производството на пшеница, царевица, слънчоглед, както и на всяка друга всеобща просвета. Ако получи статут на сензитивна просвета, фермерите ще употребяват по-облекчени режими при субсидирането.

Ще могат да го отглеждат като монокултура и няма да са длъжни да сеят в границите на едно стопанство няколко разнообразни култури, съгласно сегашните условия. Освен това ще се признаят и по-високи разходни правила за горива. Сегашните ни разходни правила са към 20 литра на декар, а ни признават към 5 литра. В съпоставяне с другите култури нашият разход е много над междинното, което употребяват останалите фермери, посочи Георги Видолов.

Оризарите ще имат и искания за цената и метода на отчитане на водата. В момента заплащат към 60 лева за декар, което е над 20 % от себестойността на продукцията. Ще упорстват и за омекотен режим при регистрация на препаратите за растителна отбрана, които особено при ориза се броят на пръсти и са остарели като успеваемост. Има модерни препарати и технологии, които са на позволителен режим.

Другите претенции ще бъдат за промяна на помощите. Субсидиите за оризопроизводителите в другите страни членки стартират от 70 евро на декар, а в Гърция са 120 евро на декар. За съпоставяне при нас цената на декар е 14 евро.

При тази непосредственост сред Българи и Гърция нашите оризопроизводители са в неравностойно състояние по отношение на себестойността на тяхната продукция. Нашата коства по-скъпо, а я продаваме на едни и същи пазари. Важно е страната да успее да понижи разликите в дотациите. Тази огромна диференциация е огромен проблем освен за оризопроизводителите, само че и за останалите фермери, добави господин Видолов.

Министър Румен Порожанов сподели, че чака в писмен тип настояванията на оризопроизводителите. Относно претенциите им за увеличението на дотациите незабавно отговори, че в границите на този програмен интервал 2014-2020 година това не е допустимо да се извърши.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР