Оригиналният HBO документален филм Аполония, Аполония, режисиран от Леа Глоб,

...
Оригиналният HBO документален филм Аполония, Аполония, режисиран от Леа Глоб,
Коментари Харесай

Гледаме Аполония, Аполония по HBO Max

Оригиналният HBO документален филм " Аполония, Аполония ", режисиран от Леа Глоб, е към този момент в HBO Max. Филмът наблюдава живота на датско-френската художничка Аполония Сокол в продължение на 13 години, като улавя израстването ѝ като актьор и нейната неповторима персона.

 

Документалният филм е съкровен портрет, както на художничката, по този начин и на другарството сред нея и режисьорката Леа Глоб.

 

" Нашата HBO копродукция " Аполония, Аполония ", на режисьора Леа Глоб, изследва от близко 13-годишния път на една надарена художничка, хвърляйки светлина върху значимостта на насърчаването на равни условия и показване за начинаещите създатели, изключително за дамите, до момента в който те се стремят да извоюват своето място в областта на изкуството и да отпразнуват първите си триумфи.

 

Благодарение на нейната резистентност и креативност, историята на нашата героиня се трансформира в трогателно отражение на трансформиращата мощ на равните благоприятни условия в устрема към високи художествени достижения. " - разяснява Ханка Кастелицова, вицепрезидент на HBO Max документални филми. Когато датската режисьорка Леа Глоб за първи път среща Аполония Сокол през 2009 година, тя наподобява води живот като от приказките. Талантливата Аполония е родена и безусловно живее в постройката на ундърграунд спектакъл в Париж, израснала е в артистична общественост и води извънредно бохемски живот.

 

През 20-те си години тя учи в Beaux-Arts de Paris, една от най-престижните художествени академии в Европа. През годините Леа се връща към кино лентата " Аполония, Аполония ", до момента в който самата Аполония търси своето място в света на изкуството, борейки се с провокациите и насладите на женствеността, връзките с другите, личното си тяло и креативен търсения. Резултатът е вълнуващ портрет на младата жена, която се пробва да навлезе в света на изкуството.

 

Аполония е уверена в гения си, само че пътят ѝ не всеки път е елементарен за изминаване. Животът не е приказка и Аполония научава, че дамите художници би трябвало да вършат повече жертви и да преодоляват по-големи трудности, в сравнение с техните сътрудници мъже. Това се отнася и за приятелката, с която живее дълго време, Оксана Шашко, една от основателките на феминистката инициативна група " Фемен ". С течение на времето, когато сред Аполония и Леа се заражда специфична връзка, ставаме очевидци на `раждането` на един филм и на издигането на една художничка.

 

13 години по-късно двете дами не престават да размишляват върху пътя си в този вълнуващ филм за изкуството, любовта, майчинството, сексуалността, равенството и по какъв начин да успееш в свят, доминиран от патриархат, капитализъм и войни, без да загубиш себе си. Филмът " Аполония, Аполония " към този момент е приет, като печели 13 фестивални награди, измежду които основната премия на IDFA, където дебютира през ноември предходната година, награди на CPH:DOX в Копенхаген, на Международния кино фестивал в Хонконг, и " Най-добър документален филм " на София Филм Фест и други Документалният филм на HBO получи четири номинации за 39-ото издание на влиятелните документални награди IDA (12-15 декември). Заглавието се състезава за най-хубав пълнометражен документален филм, най-хубав режисьор, най-хубав сюжет и най-хубав монтаж.

 
" Аполония, Аполония " е копродукция на HBO Max и Danish Documentary Production. Леа Глоб е сценарист, режисьор и оператор. Продуцент на HBO Max: Изабела Лопух. Продуцент: Сидсел  Ловинг Сиерстед за Danish Documentary Production. Изпълнителни продуценти: Ева Мулвад, Микала Крог, Сигрид Дикиер и Перниле Роуз Грони. Изпълнителен продуцент HBO Max: Ханка Кастелицова. Копродукция на Малгожата Старон за Staron Films. Йонас Струк композира музиката. С присъединяване на: Аполония Сокол, Оксана Шашко, Александра Тлолка, Ерве Бройл и други.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР