Оригинални снимки и документи от периода на Балканската война показва

...
Оригинални снимки и документи от периода на Балканската война показва
Коментари Харесай

Оригинални снимки и документи от Балканската война показва Държавен архив – Варна

Оригинални фотоси и документи от интервала на Балканската война демонстрира Държавният списък във Варна до края на месец юни.

Подбрани са едва известни и новопостъпили документи, които разкриват персоналното отношение на създателите, споделят от архива. Посочват, че селекцията на експонати е въодушевена от показаното в гостуващата галерия „ 110 години от Балканските войни - събития показани посредством картини “, която е дело на Държавен списък – Ловеч.

Желаещите да посетят постройката на Държавен списък имат опция да видят скици на подпоручик Яким Банчев, дневника на Радка Стоянова, 15 годишна ученичка, отразяващ цивилния живот във Варна по време на Балканските войни, с фрагменти от писма от и до фронта, изявления в печата.

Представени са още обявления и заповеди по отношение на мобилизацията, военните дейности и повдигането духа на българската войска. Релация за военните дейности на 44-ти пехотен полк на 11, 12, и 13 март 1913 година на източния бранш против крепостта Одрин и Заповед на генерал-майор Вазов за прослава бойния дух и доблестта на българските военни при офанзивата на Одринската цитадела. Екипът на Държавен списък е подбрал още фотоси и гравюри, отразяващи действителността на войната; фотоси на самарянки грижещи се за ранени и заболели бойци и удостоверение от Българското сдружение на Червения кръст, в символ на оказани услуги по време на Балканските войни; паметни картички и други

Гостуващата галерия „ 110 година От Балкансите войни – събития показани посредством картини “ гостува във Варна като част Международната седмица на архивите, от 5 до 9 юни. В 13 табла е разказана история на елементарния боец, посредством малко известни документи - „ Песен за войнишката въшка “ на Петко Ичев, скици от бита и всекидневието на бойците на подпор. Яким Банчев и тефтерче на Иван Тотев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР