Оригинална телеграма, с която се известява извършването на Съединението, експонира

...
Оригинална телеграма, с която се известява извършването на Съединението, експонира
Коментари Харесай

Оригинална телеграма, известяваща за Съединението, експонира Държавен архив в Кюстендил

Оригинална депеша, с която се известява осъществяването на Съединението, експонира Държавен списък в Кюстендил. Оригиналът е на особено табло на входа на архива, само че е качен и във Facebook, като е направена транскрипция на текста, разясни шефът на звеното Петър Шейков. 

Следствие на телеграмата на 9 септември 1885 година в Кюстендил е проведен молебен, след който " биват събрани в държавния дом  голям брой видни жители, с цел да разменят мисли по случая и да се образува в града един комитет, който да се грижи за събиране на доброволни пожертвувания от жителите, а също и за записването на доброволци, които да се изпращат в Южна България, в поддръжка на светото дело на Съединението ". До текста на телеграмата е поместен и спомен на кюстендилския краевед и откривател Владимир Караманов, който написа следното за събитията в Кюстендил на 8 и 9 септември 1885 година:

" На 8 септември от Централното бюро на властващата тогава демократична партия се получава до ръководителя на локалната демократична партия в Кюстендил, Алексо Караманов, следната депеша: " Княза стъпва в Румелия. Съединение практично осъществено. Вред подготвени са пожертвувания и доброволци да спомогнат и поддържат святото дело. Утре тука празненство молебен за благословение делото и стъпването на Негово Величество в братската нам страна някогашна Румелия. Направете също безусловно ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР