Оригинална светеща живопис“ представя художничката Мая Цанкова в своята изложба

...
Оригинална светеща живопис“ представя художничката Мая Цанкова в своята изложба
Коментари Харесай

„Светеща живопис“ в „Тъмна светлина“ на Мая Цанкова


Оригинална „ светеща живопис “ показва художничката Мая Цанкова в своята галерия „ Тъмна Светлина “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Над 40 произведения могат да бъдат видени и през днешния ден в изложба „ Финес “, а 10 от тях съставляват „ светеща живопис “. Преди малко повече от два месеца вижда светеща реклама, която за секунди я кара да си показа нейната картина. „ Това, че мога да опитам да бъде показана по този осветлен метод ”, описа тя пред БГНЕС.

Ключова за изложбата е концепцията за събиране на светлина и мрачевина в една картина. Този резултат е издирван от една страна посредством контраста сред черния декор и яркостта на цветовете и от друга – посредством осветяването на рисунки, отпечатвани върху платно. Името на изложбата акцентира това, че картините са тъмни, а дават светлина.

„ Най-вече търсейки доста контраста сред цветовете, сред тъмния декор и ярките цветове. Смятам, че това осветление по-силно може да изрази този контрастност на цветовете с тъмния декор ”, уточни авторката.

Това е нейна трета независима галерия и не крие, че първо е избрала името на изложбата „ Тъмна светлина “ и по-късно основава картините.

В изложбата участват нереални, фигурални и декоративни рисунки, като в огромна част от тях се разграничават силуети на човешки фигури, има и ясно изрисувани животни – коне, водни кончета и други Върху три от творбите художничката е изрисувала и свои стихове. За „ светещите картини “ Мая Цанкова е избрала част от своите по-абстрактни рисунки. При този креативен опит, който съчетава модерна технология и живопис, самата рисунка е непокътната в първичния й тип. Тя е отпечатана върху платно, което дава опция картината да бъде осветена. Използвани са железни кутии, в които откъм гърба се поставя осветяване и по доста тънък метод платното се опъва от горната страна, а светлината минава през него. Така се основава резултатът на светеща картина.

„ За мен беше просто търсене на този резултат и контрастност. Дали това ще допадне на всеки един обожател на изкуството, на публиката е напълно индивидуален въпрос. Някой може да избра същата картина да бъде на картон с акрил, да не е осветена. След откриването нощес, мисля че на множеството гости на изложба „ Финес ” им хареса тази концепция, този опит да ги показва по този начин, защото част от тях са били на предходните ми изложения и познават част от рисунките и картините ”, споделя Мая Цанкова. Самата тя също е удовлетворена, тъй като това, което желала се е получило, само че търсенията й не стопират до тук.

„ За разлика предходните ми изложения тази е доста по-обрана на цвят. Може би са към 4 до 5 цвята на всяка рисунка. Повечето са на мрачен декор. Или е златисто, бежово и синьо, или вместо синьото е малиново или по-червено. Предишните ми бяха доста по-живописни, тези са малко по-декоративни ”, споделя авторката.

„ Ангелски крила ”, „ Любов ”, „ Вдъхновение ”, „ Нощен танц ”, „ Пробуждане ”, „ Устрем ” са част от творбите показани в „ Тъмна светлина ”. За избора на най-точните имена оказва помощ и Мариела Табакова - притежател на изложба "Финес", разкрива авторката.

Мая Цанкова приключва Националната художествена гимназия за изящни изкуства „ Илия Петров ”, с началник Димитър Стефанов през 1996 година През 2002 година придобива компетентност „ Изкуство на книгата ” при проф. Румен Скорчев във Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методи ”. Сред художниците, на които се възхищава и по едно и също време са й повлияли са: Микеланджело, Гоген, Кандински, Егон Шиле и Иван Милев. Първата й независима галерия е озаглавена “Синя фикция ” (2013 г.) и подчертава върху експресията на цвета. "Уловени пориви" (2015 г.) е втората независима галерия на Мая Цанкова, в която тя изследва положения на човешката фигура, подбудени от разнообразни прекарвания в динамичността на заобикалящата ни среда. От години Мая Цанкова се занимава с интериорен дизайн. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР