Оригиналите на Търновската конституция и Сребърната конституция и лични вещи

...
Оригиналите на Търновската конституция и Сребърната конституция и лични вещи
Коментари Харесай

В НС представят оригиналите на Търновската конституция и Сребърната конституция

Оригиналите на Търновската конституция и Сребърната конституция и персонални движимости на Петко Славейков ще бъдат показани на 8 февруари 2019 година на галерия в Народното събрание във връзка 140-ата годишнина от Учредителното заседание и приемането на първата българска конституция.

В Народното събрание ще бъде валидиран и юбилеен пощенски блок с марка, първодневен плик и щемпел, отдадени на годишнината, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание. Експозицията ще бъде открита от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева на 8 февруари 2019 година в 10.30 часа в Клуба на народния представител. Гражданите ще могат да я прегледат на 10 февруари 2019 година в Деня на отворени порти на Народното събрание. Тя е проведена със съдействието на Държавна организация „ Архиви “, Националния книжовен музей и музей „ Петко и Пенчо Славейкови “.

Сред персоналните движимости на Петко Славейков, включени в изложбата, са първата библия на приказваме български език от 1871 година, издадена в Цариград, джобен часовник, калъф за пера, мастилница, перо, с което е писал, сребърна кутия и броеница. Масата, на която депутатите от първия български парламент са положили подписите си под текста на Конституцията, също е част от експозицията.

В Народното събрание е показана и пътуващата галерия „ 140 години от Учредителното заседание и подписването на Търновската конституция “. На 40 пана тя наблюдава събитията от свикването на Учредителното заседание, неговата активност и подписването на Търновската конституция, както и измененията в нея, до оповестяването на Независимостта на България. В рамките на честванията на 140-ата годишнина от Учредителното заседание експозицията ще гостува на всички регионални градове.

След откриването на изложбата ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева ще взе участие в формалното валидиране на юбилеен пощенски блок с марка, първодневен плик и щемпел, отдадени на годишнината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР