Организацията на последните избори за местна власт беше добра, но

...
Организацията на последните избори за местна власт беше добра, но
Коментари Харесай

Недостатъчно обучение е основният проблем на секционните изборни комисии

Организацията на последните избори за локална власт беше добра, само че за следващ път приемането и обработката на секционните протоколи демонстрираха, че има доста проблеми. Те се състоят в незадоволително положително образование, незадоволителна мотивация и една надменност при старите и по-опитни членове на Секционните изборни комисии (СИК), които считат, че знаят всичко и няма потребност да четат нови указания, а даже и да ги прочетат, ги подценяват, тъй като знаели кое по какъв начин би трябвало да се направи ".

Това описа пред " Дневник " Велко Милоев – член на публичния съвет в Централната изборна комисия (ЦИК) и наблюдаващ на изборния развой. Той проучва и заключи наблюденията си от първия тур и предвижда, че и на балотажа в неделя нарушавания ще има, само че евентуално надалеч по-малко, защото ще се гласоподава с по-малко бюлетини, ще се попълнят по-малко протоколи и документи и работата ще върви по-спокойно. По думите на Милоев, нарушаванията на 27 октомври не са били такива, че да доведат до опорочаване на резултата и изборния развой като цяло, защото са преобладавали най-вече процедурни неточности.

" Нов миг е, че импровизациите, които вършат секционните комисии, се дължат освен на това, че не са подготвени задоволително добре по методическите инструкции, само че този път ясно видях случаи на съзнателно занемаряване на разпоредбите ", описа Милоев.

Той изясни, че по-опитни членове на секционни комисии, си разрешават произволи с претекста, че знаят по-добре какво и по какъв начин да създадат. " Член на комисията дава бюлетините на гласоподаватели, без да ги сгъва. Освен това стои без бадж, което е друго нарушаване. Използват се редом и двете урни – за кмет и за общински съветници, макар че съгласно инструкциите би трябвало да се пускат бюлетини единствено в едната, а откакто се запълни, да се употребява и другата ", заключи Милоев. Той изясни, че " импровизациите " се дължат както на неведение, по този начин и от блян членовете на комисиите да си тръгнат по-рано.

" На тези избори видях крайности. Цялата изборна администрация сега е на партиен и квотен принцип с концепцията, че на другите равнища – от ЦИК до СИК, представителите на другите партии ще се управляват взаимно. Но има секционни комисии, в които след вота членовете се разделят на три групи, които стартират редом броене на бюлетините и по-късно си диктуват данните, без никакъв съвместен надзор. Уважавам обстоятелството, че те си имат доверие, само че даже за механически неточности нямаше надзор, а протоколът бе подписан авансово от един от членовете, евентуално най-опитният ", описа за наблюденията си специалистът.

По думите му, освен тази година са установени неточности в протоколите – такива постоянно е имало на всички предишни избори.

" СИК е най-слабото звено в изборния ден. Не в изборния развой, а в изборния ден, защото са недообучени, нестимулирани, а в избрани случаи и прекомерно арогантни. ЦИК тази година направи дребни стъпки в вярната посока като една от тях бе обвързването на едната съставния елемент от заплащането с присъединяване в образованието. Направиха и приложения в Ексел, които са за самообразование и приложението демонстрира къде са грешките ", изясни Велко Милоев.

Той сподели, че е имало опция да се изготви стандартизирана методика за образования в цялата страна. " Тези, които образоват, би трябвало да са минали някакво образование. И в процеса на образование има капацитет за усъвършенстване, само че чисто партийният модел за сформиране на СИК за мен е привършен и с него не могат да се подобрят нещата ", разяснява Милоев.

Той изясни, че в някои страни от Източна Европа, доминира партийният модел, а в Западна - модел с присъединяване на хора от държавната или общинската администрация в изборните комисии.

" Най-лесно в България, в случай че имаше политическа воля, би могло да се вкара най-малко един представител, който да не е назначен от партия, а от висшестояща изборна комисия – общинска или районна и то след конкурс. Това значи, че за тази служба би трябвало да има атрактивно възнаграждение, което да стимулира приготовление и явяване на конкурс, полагане на проби със съответните документи и така нататък Защото сега членовете на СИК не се интересуват от качеството на изборния развой досега, в който не са застрашени техни мандати. Преференциите въобще не ги интересуват ", разяснява Милоев.

Той описа, че в изборната нощ е бил единственият наблюдаващ сред 23 ч. и 2 ч. в зала " Арена Армеец ". Там е видял един партиен покровител и един представител.

" Толкова доста им доскуча, че бързо си потеглиха. От наблюденията си в залата мога да кажа, че когато ръководителят на ОИК-София Полина Витанова споделя, че организацията е добра и процесът се е забавил поради нарушавания в СИК и пропуски там, тя е права. Това е по този начин и го видях ясно ", уточни Милоев.

Наблюдателят изясни, че организацията като брой работни места, за членове и сътрудници на ОИК, потокът от хора и документи, както и местата за отмора и очакване, е била на доста положително равнище.

" Но се вижда по какъв начин членове на СИК се задържат много време пред компютъра и по-късно отиват към ОИК. И там разновидностите са два – в случай че данните им са излезли правилни, чиновник на ОИК им дава разписки за сключване и протоколи. Другият вид е да идват с чувалите, дълго да разискват какви ремонти да се създадат, по-късно се връщат още веднъж пред компютъра – тези бяха доста повече ", заключи наблюденията си Милоев.

Според него макар техническите неточности и потребността от ремонти в протоколите, не е имало съществени нарушавания, които да опорочат или да подложат под подозрение изборния резултат.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (378)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР