Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) потвърди,

...
Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) потвърди,
Коментари Харесай

274 културни обекта в Украйна са пострадали от началото на войната

Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) удостовери, че от началото на съветската пълномащабна инвазия са нанесени вреди на 274 културни обекта в Украйна, заяви Укринформ, като цитира известие на уеб страницата на институцията.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11343
Данните са към 26 юли 2023 година От тях излиза наяве, че измежду потърпевшите са 117 религиозни обекта, 27 музея, 98 здания от исторически и/или живописен интерес, 19 паметника, 12 библиотеки, един списък, предава Българска телеграфна агенция.

Отбелязано е също, че ЮНЕСКО прави предварителна оценка на вредите, нанесени на културните полезности посредством кръстосана инспекция на обявените произшествия от голям брой достоверни източници.

Заедно с партньорски организации ЮНЕСКО създава и механизъм за самостоятелна координирана оценка на данните от Украйна, в това число разбор на сателитни изображения, в сходство с наредбите на Хагската спогодба за отбрана на културните полезности при положение на въоръжен спор от 1954 година

По данни на ЮНЕСКО максимален брой обекти са наранени в Донецка (78), Харковска (55), Киевска (38), Луганска (33) и Черниговска (17) области. 

По данни на Министерството на културата и осведомителната политика на Украйна вследствие на съветското настъпление са развалени или унищожени общо 1605 обекта на културната инфраструктура, отбелязва Укринформ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР