Организациите на българи в Македония призоваха новата власт да продължи

...
Организациите на българи в Македония призоваха новата власт да продължи
Коментари Харесай

Организациите на българи в Македония към новата власт: Не правете никакви отстъпки |

Организациите на българи в Македония приканиха новата власт да продължи изрично и твърдо да отстоява позицията на България във връзка с Македония, с цел да бъдат обезпечени равните права на хората с български генезис там.

Апелираме към Вас, не правете никакви отстъпки по въпроса за нашето пълноправие. то не може и не би трябвало да бъде предмет на договаряния, а неговото гарантиране не може да бъде празно заричане за неопределеното бъдеще, пишат организациите в послание, адресирано до президента, премиера, ръководителя на националното заседание и ръководителите на парламентарни групи.

Конституционната процедура за вписването на македонските българи би трябвало да стартира в този момент и незабавно. Българите би трябвало да бъдат категорично, равноправно упоменати измежду останалите елементи от нации в Конституцията на районен съд Македония, се подчертава в обръщението.

Публикуваме цялостния текст на изказването:

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,

На 12 октомври се обърнахме към Вас с апел да отбраните уверено нашите права като българи в районен съд Македония, нашето достолепие и битие като цяло. Подчертахме, че ключът към бъдещото разширение на Европейския Съюз би трябвало да бъде равноправието и добруването на всички нации от района и на тези елементи от тях, които по силата на комплицираната балканска история през днешния ден живеят в прилежащи страни, измежду други нации. Припомнихме, че ние, македонските българи, сме точно такава част от народ, която към този момент десетилетия е откъсната от своята родина, че сме понесли сме доста тъга, премеждия и унижения, че оцеляхме макар насилствената асимилация, макар неналичието на по този начин нужната ни през годините поддръжка, с каквато близките страни обилно обгрижват своите сънародници в районен съд Македония.

Ние, македонските българи желаеме да работим пълноценно и равноправно за своята страна, за нейното икономическо, политическо и публично извисяване, а не като жители „ второкласен “. Това може да стане само и единствено, в случай че получим конституционни гаранции за нашето пълноправие с останалите елементи от нации, както са вписани в Конституцията на СР Македония. Ние не желаеме нищо друго с изключение на пълноправие. Ние желаеме както всички останали елементи от нации в районен съд Македония да се радваме на своя език, обичаи, история, монументи и всичко останало, което е обвързвано с нашата еднаквост.

Уважаеми госпожи и господа,

Свикването на новото Народно Събрание и встъпването на новото българско държавно управление ни дават вяра, че тези наши ползи ще бъдат уверено предпазени от Вас, като държавни и политически водачи на България, като се има поради, че над 120 хиляди от нас са и жители на Р България, въз основата на потвърден български генезис, а други десетки хиляди са в процедура за приемане на българско поданство.

Ние чакаме от Вас аргументираната и ясна позиция на България, заявявана до момента да продължи бъде твърдо и изрично отстоявана.

Апелираме към Вас, не правете никакви отстъпки по въпроса за нашето пълноправие. То не може и не би трябвало да бъде предмет на договаряния, а неговото гарантиране не може да бъде празно заричане за неопределеното бъдеще. Конституционната процедура за вписването на македонските българи би трябвало да стартира в този момент и незабавно. Българите би трябвало да бъдат категорично, равноправно упоменати измежду останалите елементи от нации в Конституцията на районен съд Македония.

Ние не можем да приемем, че прибавянето на българите, наред с всички останали нации и елементи от нации, както в този момент са изброени в Конституцията може да бъде проблем за който и да било в нашата страна. Обратното би означавало продължение на десетилетното политика и процедура на дискриминация по отношение на нас.

Ние не можем да допуснем, че страните членки на Европейски Съюз не могат да схванат и поддържат такова наше искане, тъй като една от главните европейски полезности е равенството на жителите пред Конституцията и законите на страната.

Уважаеми дами и господа,
Ние, македонските българи, показани от КЦ " Иван Михайлов " - Битоля от Сдружение „ Македонско-Българско другарство “- Скопие, от Сдружение „ Трибуна “-Прилеп, от Сдружение „ Коридор 8 “- Скопие, от Сдружение „ Интеракция “- Охрид, Сдружение „ Единство “- Кочани и други неправителствени организации на българите в Македония, както и от политическата партия Гражданско демократичния съюз (ГДС), още веднъж се обръщаме към Вас, политиците на модерна България с апел нашият глас да бъде ясно чут.

Както неведнъж сме заявявали, заявяваме и сега- ние, македонските българи, нашите права, еднаквост и история не могат да бъдат предмет на двустранни договаряния сред София и Скопие. Наше право и обвързване пред нашите деца е да имаме своята роля, когато се взема решение нашето бъдеще.

По време на визитата си в София на 27-ми октомври и срещите си с Вас ясно почувствахме вашата съпричастност към ориста ни. Очакваме този диалог да продължи с цел да могат проблемите да бъдат решавани и районен съд Македония час по-скоро да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

След броени дни се навършват 30 години от историческия миг, когато България първа в света призна независимостта на нашата нова страна, днешна Република Северна Македония. Ние се надяваме тази годишнина да въодушеви политиците и обществата от двете страни на границата да се посветят на мъдрост и примирение с цел да продължим дружно своя европейски път.

Скопие, 4 януари 2022 година

Люпчо Гьоргиевски- КЦ " Иван Михайлов " - Битоля

Елизабета Найдоска Величкова- Сдружение „ Трибуна “- Прилеп

Добре Митрев- Сдружение „ Македонско-Българско другарство “- Скопие

Владимир Перев- Сдружение „ Коридор 8 “- Скопие

Владо Треневски- Сдружение „ Интеракция “- Охрид

Столе Велков- Сдружение „ Единство “-Кочани

Петар Колев- Политическа партия Гражданско демократичния съюз (ГДС)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР