Организаторите на най-голямото преброяване на пластмасовите отпадъци във Великобритания призоваха

...
Организаторите на най-голямото преброяване на пластмасовите отпадъци във Великобритания призоваха
Коментари Харесай

Еколози: Рециклирането не работи, изхвърля се твърде много пластмаса

Организаторите на най-голямото броене на пластмасовите боклуци във Англия приканиха за незабавни дейности, които да лимитират замърсяването.

Според тях данните от изследването, извършено от Greenpeace и Everyday Plastic през май тази година, са "смайващи ", написа BBC.

Резултатите демонстрират, че средностатистическото английско домакинство изхвърля по 66 пластмасови произведения на седмица.

Използвайки тези данни, уредниците на преброяването пресмятат, че Обединеното кралство изхвърля близо 100 милиарда части пластмаса годишно.

Проучването включва близо 100 000 семейства, които подробно са документирали типа и количеството пластмаса, което са изхвърляли в продължение на седем дни. Според създателите на изследването, резултатите са доказателство за това, че преработването - единствено по себе си, не е решение за намаляването на замърсяването на околната среда с пластмаса.

„ Става въпрос за голямо количество пластмасови боклуци. Да се ​​преструваме, че можем да решим казуса с преработване е просто заблуда. Създаваме 100 милиарда части отпадъчна пластмаса годишно, а преработването съвсем не компенсира това “, споделя деятелят на Greenpeace Крис Торн.

Участващите в изследването са били помолени освен да преброят боклуците, които изхвърлят, само че и да запишат от какъв тип пластмаса са. Оказва се, че 83% от отпадъците са от опаковки на храни и питиета, като най-разпространените продукти са опаковките от плодове и зеленчуци.

Надя Кател-Арутюнова, консултант по политиката за резистентност в British Retail Consortium, разяснява пред BBC, че промишлеността за търговия на дребно в Обединеното кралство е водеща в опазването на околната среда посредством понижаване на опаковките за еднократна приложимост, без значение от типа на материала.

„ Възможността за унищожаване на пластмасовите търговски опаковки за еднократна приложимост е предизвикателство, само че може да бъде засилена посредством по-активно съдействие с производителите. Търговците на дребно резервират устрема си да създадат бързи и ефикасни промени в намаляването на пластмасите за еднократна приложимост “, споделя още тя.

Правителството във Англия разгласява данни за количеството пластмасови боклуци, събирани от семействата, а последните статистически данни (от 2021 г.) демонстрират, че са основани повече от 2.5 милиона тона пластмасови боклуци от опаковки, от които 44.2% се рециклират.

Половината от това преработване (55%) се прави в Обединеното кралство, а останалото количество се изнася, като Турция е най-популярната дестинация.

„ Продължаваме да се занимаваме с пластмасите за еднократна приложимост посредством Закона за околната среда “, сподели представител на Министерството на околната среда, храните и селските региони. Институцията акцентира към този момент подхванатите ограничения за ограничение на доставките на пластмасови сламки и клечки за уши и добавя, че към този момент се завършват оферти за скица за връщане на депозити за пластмасови бутилки.

Не всяка пластмаса е еднообразно лесна за подбиране и преработване. По данни на неправителствената организация Recoup, подобаващи са преработване са 61% от пластмасовите бутилки, 36% от пластмасовите кутии и единствено 8% от пластмасовото фолио, с което нормално се опаковат плодовете и зеленчуците.

Авторите на отчета Big Plastic Count настояват, че повече от половината боклуци, които изхвърляме, са точно по-трудните за преработване меки пластмаси. Докладът съпоставя откритията с данните на Recoup и пресмята, че единствено 12% от пластмасовите боклуци, в последна сметка, се рециклират в Обединеното кралство.

„ Рециклирането не работи, всички го знаем. Ако считаме, че нещата се рециклират, можем да продължим по метода, по който действаме сега. Трябва да обърнем внимание на обстановката по-нагоре по веригата. Намаляването на количеството, което произвеждаме, ще понижи и количеството, което се изхвърля “, споделя създателят на Everyday Plastic Даниел Уеб.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР