Организаторите на националната среща на любителите на фантастиката Булгакон 2023“

...
Организаторите на националната среща на любителите на фантастиката Булгакон 2023“
Коментари Харесай

Конкурс за фантастичен разказ

Организаторите на националната среща на феновете на фантастиката „ Булгакон 2023 “ (22-24.09.2023, Пловдив) афишират

КОНКУРС ЗА ФАНТАСТИЧЕН РАЗКАЗ
на тематика
ФАНТАСТИЧНАТА БЪЛГАРСКА ПРОВИНЦИЯ

Съчетайте полета на въображението си с всекидневието към вас, намерете невероятното, странното и даже страшното, които могат да ни изненадат иззад всеки ъгъл. Отведете читателите си до най-вълшебните и фантастични места на България!

УСЛОВИЯ НА КОНКУРСА
Изпращайте вашите разкази на адрес: [email protected]Срок за приемане на разказите: 23:59 ч. българско време на 15 юли 2023 г.Тема на състезанието: фантастичната българска провинция – всичко оттатък околовръстното на София! Жанровото многообразие (научна фантастика, градско, епично и всякакво друго фентъзи, литература на ужасите, а рядко срещани у нас жанрове като различната история и стиймпънка могат да донесат на участниците точки за оригиналност) и преливането сред фантастичните поджанрове се окуражава. Журито си резервира правото да оцени по-ниско разкази, във връзка с които смята, че не подхождат на тематиката.Език: български; писменост: кирилица (до 1/3 от текста може да бъде на други езици под формата на цитати или разговор, в това число латински и клингонски).Обем на разказите: сред 1500 и 3000 думи (според брояча на Microsoft Word или Libre Office).Формат на файла: doc, docx, odt или rtf. Препоръчително е шрифтът да е Times New Roman или Courier, размер 12.Брой произведения: Допуска се по един роман от създател. Разказ, написан в съавторство, се счита за едно присъединяване за всички съавтори.Допълнителни условия: Участващите разкази би трябвало да са авторски, непубликувани под каквато и да е форма (нито като текст на хартия или в Интернет, нито като аудио/видео). Не се позволяват разкази, спечелили други състезания, даже да не са оповестени.В състезанието не могат да вземат участие със свои произведения членовете на журито, както и всички участващи в организирането и координирането на състезанието.Конкурсът е за фантастика – допустими са всички поджанрове на фантастичното литературно изкуство, възможно е потреблението на всевъзможни средства, от камък и длето до изкуствен интелект, но помнете, че от основно значение са истинските хрумвания и художествените качества на творбата.Съдържание на имейла, изпратен за присъединяване в състезанието:
    а) заглавие на имейла: „ За състезанието “;
    б) тяло на имейла (на обособени редове):
       – заглавие на разказа;
        – трите имена на автора/ите;
        – имейл за контакт;
        – град или обитаемо място;
        – прецизен адрес;
        – телефон.
в) атачмънт: той би трябвало да е в един от позволените формати (doc, docx, odt или rtf) и би трябвало да съдържа само заглавието и текста на описа. Включването на персоналните данни в атачмънта води до дисквалификация.Посочените условия (вкл. във връзка с анонимността на разказите) следва да бъдат спазвани от участниците до оповестението на резултатите.Разкази и участници, неизпълняващи гореизброените наложителни условия, не се позволяват до присъединяване в крайното класиране.

Оценяване на творбите
Конкурсът е анонимен; четенето и оценяването се правят от жури. Членовете на журито ще разполагат само със заглавията и текстовете на разказите, които ще им бъдат изпращани от модератор, който ще ревизира дали персоналните данни отсъстват от файловете. Оценяват се литературните и идейните качества на творбите. Класирането се прави по общи оценки, получени посредством отчитането на самостоятелните оценки на всички членове на журито. По общо единодушие на членовете на журито се позволява отличаване на разкази за подучване на техните създатели отвън наградния фонд на състезанието.
Публикации на творбите
Авторите резервират изключителните права върху своите разкази. С изпращането на описа създателите се съгласяват да предостави/ят на уредника правата за еднократна обява на описа в алманах (електронен и/или хартиен) или в сп. „ Тера фантастика “. Други изявления на творбите, да вземем за пример като аудиоподкаст, ще се вършат единствено с позволение на създателите.
Резултати от състезанието
Заглавията на наградените произведения ще бъдат оповестени на тържествена гала по време на „ Булгакон 2023 “.
Награден фонд
Предвижда се отсъждане на три парични награди за отличените от журито разкази, както следва:Първа премия – 150 лева.;Втора премия – 100 лева.;Трета премия – 50 лева.Допуска се неприсъждане на съответна/и награда/и, ако съгласно общата преценка на журито никой от позволените до присъединяване в състезанието разкази не е получил задоволително висока оценка.

Членове на журито (по азбучен ред)
Дилян Благов, Валентин Д. Иванов, Ивайло П. Иванов, Олга Клисурова, Владимир Полеганов, Десислава Сивилова, Явор Цанев
Желаем триумф на всички участници и с неспокойствие чакаме да прочетем вашите разкази!

 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР