Организаторите на наградите Еми - телевизионният еквивалент на Оскарите, бяха

...
Организаторите на наградите Еми - телевизионният еквивалент на Оскарите, бяха
Коментари Харесай

Великото преселение на кино актьорите към телевизията

Организаторите на премиите " Еми " - телевизионният еквивалент на Оскарите, бяха позабравили какво е да имат в листата с номинирани артисти такива имена като Никол Кидман, Кевин Спейси, Сюзън Сарандън и Антъни Хопкинс. Но точно насителите на оскари за играта си на огромния екран бяха показани на 13 юли.

Доскоро двата свята рядко се срещаха. На киното се гледаше като на по-стойностната форма, за роля в която всеки артист бленува. Телевизията в най-хубавия случай беше трамплин за гениите към киното, а в най-лошия – интернат за към този момент залезлите кино звезди.

Нова златна епоха

През последните години това се промени. През 2014 носителят на Оскар Матю Макконъхи получи премията на критиците за най-хубав артист в трагичен сериал. В благодарствената си тирада той изясни за какво е минал от киното към малкия екран. " Коя друга форма дава на актьорите и сценаристите това " апетитно " първо деяние, в което е цялото развиване на героите, което по този начин обичаме? ", сподели той.

Освен посредством опцията за по-дълги сюжети, сериалите притеглят известните артисти – както и сценаристи и режисьори – и по други способи. Големите аудитории и към момента ненаситеният пазар за висококачествени сериали разрешават на студията да поемат повече опасности – което разрешава и по-голяма креативна независимост. Популярността и статусът, на който малкия екран към този момент се радва, я прави не трамплин към киното, а подиум със личен искра, на който всеки новак артист мечтае да се изкачи.

Обръщане на функциите

Но преселението на толкоз доста гений към малкия екран нямаше да се случва, в случай че творчеството в киното не беше в крах. Продукцията на Холивуд значително се свежда до скъпи филми с голям бюджет за специфични резултати и екшън подиуми. Понеже основаването на блокбъстър е по-скъпо от всеки път, студията избират да заложат на несъмнено. Затова избират изпитани с времето – и надлежно изтъркани и шаблонизирани – сюжети и герои. От първите пет кино лентата по показване в бокс офиса за тази година, три са по комикси – " Пазители на Галактиката 2 ", " Жената Чудо " и " Логан ", един е продължение – " Бързи и Яростни 8 ", и един е римейк - " Красавицата и Звяра ".

В малкия екран се случва противоположното. Някога най-гледаните сериали бяха също толкоз изтърканите и шаблонизирани полицейски драми и фамилни ситкоми. През последното десетилие те бяха засенчени от ново потомство продукции. Техните сюжети се развиват не в границите на един епизод, а на цялостен сезон. Това разрешава освен отменяне на формулите, само че и упоменатото от Макконъхи последователно и надълбоко развиване на героите, за което във филмовите два часа просто не доближава време.

Изкуство в епохата на интернет

Популярността на сериали като " Игра на тронове " и " Къща от карти " ненапълно е резултат от тяхното качество и бюджети, към този момент доближаващи тези в киното. Последният сезон на " Игра на тронове " да вземем за пример струваше към 100 милиона $ – малко повече от кино лентата " Логан " (поредният от поредицата " X-мен " ). Голяма заслуга има и бизнес моделът за разпространяване на новите сериали, определен от техните основатели – HBO и Netflix.

Сложните, дълги сюжети изискват внимание и неизменност от фена, непостижими в телевизионната стратегия на лъчение. Затова епизодите се излъчват в интернет, където могат да се гледат когато и да е и от най-различни устройства. По този метод те са налични и за хора, които нямат телевизия, които са от ден на ден – в Съединени американски щати през първото тримесечие на 2017 броят на телевизионните клиенти е намалял с рекордните 2.4%.

За да могат да си разрешат да заобиколят телевизионните канали, и да изградят лични мрежи, компании като HBO и Netflix изискват месечни абонаментна такса. Това по едно и също време лимитира тяхната публика, само че и ги освобождава от по този начин ненавижданите от феновете реклами.

Предстои да се види дали този бизнес модел е кадърен да издържи на все по-скъпата продукция на все по-впечатляващи сериали. С повишаването на техните бюджети нараства и заплахата малкия екран да последва пътя на киното, произвеждайки единствено сигурни, клиширани произведения. Може да се окаже, че зенитът на златната епоха на малкия екран към този момент е минал.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР