Органът за ценни книжа и пазари в Европа очерта плановете

...
Органът за ценни книжа и пазари в Европа очерта плановете
Коментари Харесай

ЕС прие регламента MiCA след две години дебати

Органът за скъпи бумаги и пазари в Европа очерта проектите си за използване на необятно разисквания правилник Markets in Crypto-Assets (MiCA), който имат за цел да контролира виртуалните активи.

Регулаторният орган също по този начин предизвести за финансовите опасности, свързани с криптоактивите.

В документа се отбелязва: “ ”

Европа е загрижена за вътрешната стойност на криптоактивите

ЕОЦКП означи, че доста криптоактиви нямат действителна или осезаема стойност, за разлика от обичайните скъпи бумаги като акции или облигации, които дават на вложителите права върху бъдещи парични потоци или вземания върху активи на сдружението при положение на разпродажба.

“ “, означи ЕОЦКП.

Документът се появява на фона, когато паундът и еврото се срутват на интернационалния пазар. Неотдавна Messari означи в свое изследване, че хората от Англия и Европейски Съюз продават своите лири и евро за Биткойн (BTC) , защото цената на националните им валути внезапно спада.

ЕОЦКП също по този начин показва угриженост по отношение на това по какъв начин нападателните маркетингови начинания, ориентирани към обществеността, изключително към по-малко опитните вложители на дребно, биха могли да усилят спекулативната активност на пазара.

Той прибавя:

Още две години до окончателният вид

В документа се акцентира и изследване на европейските надзорни органи, което откри, че почти 90 капиталови фонда, основани в Европа, имат директна експозиция към крипто, в допълнение към 20 фонда, които имат непряка експозиция.

А за битка с рисковете в документа се отбелязва основаната от ЕОЦКП рамка за наблюдаване на риска на пазара на криптоактиви. Тя обгръща пет измерения – ликвидност, пазар, заем, болест и интервенция, с цел да проучва необезпечените криптоактиви, обезпечените постоянни монети, доставчиците на услуги за криптоактиви (CASP) и децентрализираното финансиране (DeFi).



Междувременно ЕОЦКП прикани и интернационалните органи за установяване на стандарти като Съвета за финансова непоклатимост (FSB) и Международната организация на комисиите по скъпи бумаги (IOSCO) да окажат подпомагане, поради световния темперамент на пазара на криптоактиви.

Очаква се окончателният вид на рамката MiCA, която има за цел да сътвори цялостна регулаторна рамка за криптоактивите, да бъде оповестен в Официалния вестник напролет на 2023 година и да влезе в действие 12 и 18 месеца по-късно.

Германската блокчейн асоциация също по този начин по-рано беше актуализирала общността, че регулациите на MiCA ще стартират да се ползват напълно през 2024 година

Актуализираният законопроект, който изтече на 20 септември, ще търси утвърждение от Европейския съвет и Европейския парламент, преди да влезе в действие.

 

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР