Органът на Гватемала удостоверява президентската победа на Аревало, но партията му е спряна

...
Върховният избирателен трибунал на Гватемала в понеделник обяви прогресивния Бернардо
Коментари Харесай

Върховният избирателен трибунал на Гватемала в понеделник обяви прогресивния Бернардо Аревало за победител в президентските избори в страната, малко след като друг правителствен орган спря неговата партия Движение за семена.

Нито едно гватемалско длъжностно лице не е обяснило какво точно ще означава спирането от избирателния регистър за избрания президент, който трябва да встъпи в длъжност на 14 януари, или за депутатите от Движението за семена, избрани на първия кръг от гласуването през юни.< p>Но късно в понеделник Аревало нарече решението на регистъра правно невалидно и каза, че партията му ще го обжалва.

„От този момент никой не може да ме спре да встъпя в длъжност на 14 януари“, каза той на пресконференция.< p>Решението на избирателния регистър произтича от разследване на Seed Movement от канцеларията на главния прокурор на Гватемала за предполагаеми нередности при събирането на подписи за формирането му като партия.

Ако Seed Party обжалва решението, както е обещано, случаят ще бъдат отведени до Върховния избирателен трибунал.

Съобщенията идват след едни от най-бурните избори в новата история на централноамериканската нация, които поставиха на изпитание демокрацията на Гватемала.

В момент, когато гватемалците, жадни за промяна , разочаровани от ендемичната корупция, Аревало и други противници на елита на страната се сблъскаха с вълни от съдебни атаки в опит да ги изхвърлят от надпреварата.

Аревало, малко известният син на бивш президент, шокира голяма част от страната, като се очертава като фаворит след първия тур на президентските избори. Той не успя да получи достатъчно подкрепа, за да спечели категорично и се насочи към балотаж срещу бившата първа дама Сандра Торес. Възходът му дойде, след като шепа други кандидати бяха дисквалифицирани.

Аревало бързо спечели подкрепа, тъй като представляваше заплаха за елита на страната, провеждайки кампании за социален прогрес и борейки се срещу корупцията.

„Това послание генерира, събужда надежда, мобилизира хора, на които им е писнало от корупция", каза пред AP в интервю през юни.

Той лесно победи Торес на балотажа на президентските избори на 20 август. Според официалното преброяване прогресивният кандидат получи 60,9% от валидните гласове, подадени срещу 37,2% за десния Торес. Партията също така спечели 23 места в 160-местния Конгрес.

Неговата победа е източник на правни спорове между различни правителствени органи и съдилища, някои от които с служители които са били санкционирани от Съединените щати по обвинения в корупция. Той се сблъска с обвинения в избирателни измами от страна на Торес, правни предизвикателства и други.

Осем дни след балотажа Торес все още не е признал поражението си и отиващият си президент Алехандро Джаматеи не Не казах нищо за последните събития.

Върховният избирателен трибунал на Гватемала изпреварва избирателния регистър, така че победата на Аревало и местата, спечелени в парламента от законодателите на Движението за семена на първия тур на изборите, изглеждат потвърдени. Но въздействието от спирането на тяхната партия би имало не е ясно и дали може да бъде използвано по някакъв начин срещу встъпването в длъжност на Аревало.

„Това очевидно е още един опит да се подкопае пътя на Semilla (Seed Movement) към властта“, каза Алекс Пападовасилакис, базиран в Гватемала следовател за InSight Crime, фокусиран върху престъпността и корупцията. „Мисля, че навлизаме в неизследвани води.“

Заповедите за арест на избирателни служители и нападенията в централата на партията също предизвикаха безпокойство в международната общност и сред Гватемалци.

По-рано тази седмица комисията по правата на човека към Организацията на американските държави поиска Гватемала да предостави защита на Аревало, след като се появиха съобщения за възможен заговор за убийството му.

Победата на Аревало разтревожи голяма част от политическия елит на страната, докато поддръжниците на Аревало проведоха протести срещу опитите да бъде осуетено встъпването му в длъжност.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази загриженост относно опитите за подкопаване на резултатите от президентските избори в Гватемала, каза по-рано говорител на ООН.

64- годишният син на бившия президент Хуан Хосе Аревало е роден в Уругвай, където баща му е бил в изгнание след свалянето през 1954 г. чрез преврат, подкрепен от ЦРУ, на неговия наследник президент Якобо Арбенс, когото САЩ виждат като заплаха по време на Студената война.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР