Орангутан, прекарал 20 години в аржентински зоопарк, е преместен в

...
Орангутан, прекарал 20 години в аржентински зоопарк, е преместен в
Коментари Харесай

Орангутан получи човешки права

Орангутан, прекарал 20 години в аржентински зоопарк, е изместен в резерват в Съединени американски щати, откакто му бяха предоставени същите законни права като на хората, заяви Би Би Си. Адвокатите завоюваха жалбата за Сандра с аргумента, че е арестувана нелегално в Буенос Айрес. Решението откри, че животното е първата " нечовешка персона с правото за независимост в Аржентина ".

33-годишната маймуна дойде в Канзас и ще премине проби, преди да се реалокира в новия си дом във Флорида. Съдия Елена Либератори, която има фотография на Сандра в кабинета си, съобщи пред медии, че желае с решението си да изпрати следното известие: " Животните са рационални същества и първото право, което имат, е наше обвързване да ги почитаме. "

Сандра е родена в източногермански зоопарк и продадена в Буенос Айрес през 1995 година Орангутанката прекара огромна част от живота си в усамотено помещение и непрестанно странеше от посетителите на зоопарка. Сдоби се с щерка през 1999 година, само че бебето й бе отнето и продадено в парк за животни в Китай.

Правната победа за животното донесе интернационална популярност на орангутана и сътвори казус маймуните да бъдат считани по закон за хора, а не за благосъстоятелност.

Аржентински съд утвърди прехвърлянето на Сандра в Центъра за огромни маймуни във Флорида през 2017 година, макар че пътуването й се забави заради интервал от време, нужен за издаване на американски разрешителни.

Резерватът, където ще бъде пратено животното, е с повърхност от 100 акра. В него живеят шимпанзета и орангутани, освободени от циркове, лаборатории, зоологически градини и частни сбирки. Сред известните жители на мястото е и Бъбълс - шимпанзето на Майкъл Джексън.

тпс

Сандра ще се причисли към 21 други орангутани и ще може свободно да се движи из резервата
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР