Оралните бактерии могат да увеличат риска от сърдечни заболявания, според

...
Оралните бактерии могат да увеличат риска от сърдечни заболявания, според
Коментари Харесай

Лошият дъх може да е свързан със сърдечни заболявания, според проучване

Оралните бактерии могат да усилят риска от сърдечни болести, съгласно ново изследване, оповестява Studyfinds.

Учените са открили, по време на изследването, че преобладаващите бактерии, за които е известно, че предизвикват инфектиране на венците, рак на устната празнина и неприятен мирис, могат да усилят риска от сърдечно-съдови болести.

Изследователи от Швейцарския федерален софтуерен институт в Лозана, са разкрили, че хората, които носят антитела, които нападат оралната бактерия Fusobacterium nucleatum, имат нищожно нараснал риск от сърдечно-съдови болести. Тези антитела демонстрират минали или сегашни инфекции с въпросната бактерия.

„ F. nucleatum може да увеличи сърдечно-съдовия риск посредством нараснало редовно инфектиране, дължащо се на бактериално наличие в устата или посредством директна колонизация на артериалните стени или плака, покриваща артериалните стени “, сподели Флавия Ходел, водещ създател на проучването.

Сърдечните болести, дължащи се на композиция от генетични рискови фактори и фактори на околната среда, са причина за към 1/3 от смъртните случаи в международен мащаб. Най-често срещаната форма, коронарна болест на сърцето, е резултат от струпване на плаки в артериите, които зареждат сърцето. Симптоми като болежка в гърдите, зной и отмалялост могат да доведат до инфаркт.

Изследователите изследвали генетични данни, здравни досиета и кръвни проби от близо 3500 швейцарски участници. По време на 12-годишен интервал на наблюдаване към 6% от тези хора са имали инфаркт или друго съществено сърдечно-съдово заболяване.

Констатациите демонстрират, че лекуването на орални инфекции може да понижи рисковете от сърдечни болести.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР