Оптимизмът на Уолстрийт продължи в сряда, като широкият индекс S&P

...
Оптимизмът на Уолстрийт продължи в сряда, като широкият индекс S&P
Коментари Харесай

Партито на Уолстрийт продължава въпреки неясния път на Фед през 2024 г.

Оптимизмът на Уолстрийт продължи в сряда, като необятният показател S&P 500 се увеличи с 0,1%, оставайки единствено на 0,3% от рекордното си затваряне през януари 2022 година

S&P 500 e напреднал с повече от 24% за годината, откакто предходната падна с 19%.

Технологичният Nasdaq Composite добави 0,2% в сряда. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,3%, или към 111 пункта, което е неговият шести връх този месец.

На S&P 500 бяха нужни съвсем две години, с цел да се върне към предходните си върхове. Лепкавата инфлация, нападателно повишение на лихвените проценти и войната на Русия в Украйна лишиха акциите от подтик нагоре предходната година. Инвеститорите влязоха в 2023 година обезпокоени, че се задава криза.

До огромна степен паниката се успокои откакто повишението на лихвените проценти на Федералния запас оказа помощ за усмиряване на инфлацията, без да провокира криза. Фед алармира по-рано този месец, че може да понижи лихвените проценти през идната година, изпращайки вложителите към бутона „ купува “.

Рязкото рали през декември обаче може да сътвори отчаяние за вложителите през 2024 година, отбелязва The Wall Street Journal. Те ще следят дали инфлацията продължава да понижава през идната година и дали Фед фактически ще облекчи лихвите.

Председателят на централната банка Джером Пауъл остави вратата отворена за по-нататъшно нарастване, в случай че е належащо. Рязкото повишаване на фондовия пазар и мощната стопанска система може да затруднят облекчаването на паричната политика на Фед.

Нещо повече, облагите на S&P 500 се дължат на шепа огромни софтуерни компании с голямо въздействие върху показателя. Когато единствено няколко акции са виновни за по-голямата част от облагите на пазара, той става по-уязвим и на спадове.

Докато Уолстрийт чества изпълнената задача на Фед за инфлацията, чувството е като в дните преди повишението на лихвите през 2021 година, когато изглеждаше, че пазарите постоянно вървят нагоре, отбелязва още WSJ.

Надеждите за по-ниски лихвени проценти подхраниха и други елементи на стопанската система - изключително бранша на жилищните парцели, който се забави доста, откакто Фед стартира да стяга политиката си. Rocket Cos., UWM Holdings и loanDepot, три от най-големите ипотечни компании в Съединени американски щати, са нарастнали с повече от 100% през 2023 година, което ги слага на най-високите им равнища от близо две години.

Акциите на New York Times прибавиха 2,8 в сряда, откакто стана ясно, че медията съди Microsoft и OpenAI за хипотетично нарушение на авторски права.

На пазарите на облигации доходността на референтните 10-годишни държавни бонове на Съединени американски щати се намали до 3,788% от 3,885% във вторник. Двугодишната рентабилност падна до 4,242% от 4,339%.

На петролния пазар фючърсите на сорта Брент паднаха с 1,8% до $79,65 за барел.

Отвъд океана панконтиненталният Stoxx Europe 600 се увеличи с 0,2%.

Японските акции набъбнаха, водени от SoftBank. Американският телеком T-Mobile ще издаде акции на стойност 7,6 милиарда $ на SoftBank, част от договорка, подписана през 2020 година Японската компания затвори с 4% нагоре.

Китайските софтуерни акции се покачиха, откакто управляващите утвърдиха доста нови онлайн видеоигри, сигнализирайки за превръщане на по-строгия надзор върху гейминг промишлеността. При търговията в Хонконг NetEase скочи с 12%, а Tencent добави 4%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР