Оптимизмът както от Скопие, така и от София, се дължи

...
Оптимизмът както от Скопие, така и от София, се дължи
Коментари Харесай

Османи: Има оптимизъм в Скопие и София, необходимо е цялостно решение по спорните теми

Оптимизмът както от Скопие, по този начин и от София, се дължи на позитивната атмосфера през последните месеци посредством непрекъснатите срещи на политическо равнище. Волята е налице, динамичността е налице, има оферти на масата. Решение ще има, когато има решения по всички аспекти. Това сподели през днешния ден македонският министър на външните работи Буяр Османи, отговаряйки на журналистически въпрос, след срещата с федералния министър по Европейски Съюз и конституционните въпроси на Република Австрия Каролине Ещадлер.

Запитан каква е повода за позитивната атмосфера сред Скопие и София, Османи акцентира, че това се дължи най-много на непрекъснатите срещи на политическо равнище, само че и на интензивните срещи на секторните работни групи.

„ Оптимизмът се дължи на интензивните срещи на секторните работни групи, които всяка седмица с позитивна воля и вложения дават резултати. Множество меморандуми, съглашения, съответни планове, възвръщат доверието сред двете държавни управления, уповавам се и сред двете общества “, добави министърът.

Оптимизмът се дължи и на честите срещи на групите по политически въпроси.

„ Обмяна на хрумвания, откровеност в метода. Забелязвате, че няма провокации сред двете страни, които се изпращат по непреки канали, а всяко отношение демонстрираме по най-приятелския и най-открит метод на масата и се опитваме да намерим почтено решение, което най-после да остави и двете страни или еднообразно удовлетворени или еднообразно недоволни “, сподели Османи.

Решението ще пристигна, когато ще има решение за всички аспекти, сподели още Османи.

„ От първия ден приказвам за повсеместен документ, за изцяло решение, което в един миг ще реши всички аспекти на казуса. Докато имаме разграничение даже по един детайл от целия пакет, не мога да кажа, че имаме решение за целия пакет. Динамиката, волята и методът обаче дават вяра. Дали ще има решение, никой не може да удостовери все още “, добави Османи.

По отношение на работата на Историческата комисия министърът сподели, че последното съвещание в София е било едно от най-конструктивните през последните месеци и на последните съвещания на комисията са реализирани избрани резултати.

На взаимната конференция министър Ещадлер в отговор на въпрос акцентира, че нейният оптимизъм във връзка с Скопие-София съществува след последната среща в София, където е разговаряла с доста министри, само че и с министър-председателя. Както тя сподели, е останала с позитивно усещане от министър-председателя на България, че желае да направи каквото е належащо. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР