Оптимистичните прогнози от началото на годината на финансовия министър Асен

...
Оптимистичните прогнози от началото на годината на финансовия министър Асен
Коментари Харесай

Първото плащане по плана за възстановяване остава за есента

Оптимистичните прогнози от началото на годината на финансовия министър Асен Василев, че първият транш по Националния проект за възобновяване и резистентност ще се получи през юни, се разминаха съществено с действителността. От кабинета в оставка се пробва да трансферират отговорността за това върху Народното събрание, само че от наличната информация за стадия, до който е стигнало осъществяването на механизма, излиза наяве, че съществено закъснение има и на равнище държавно управление. Ако се съди по формалните периоди, доста е евентуално първото заплащане да пристигна чак в края на годината.

Това сподели инспекция на „ Сега “ във връзка новините от последното съвещание на Министерски съвет, че финансовият министър е бил акредитиран да договаря и да подпише с Европейска комисия при изискване на следваща ратификация финансово съглашение за осъществяване на Механизма за възобновяване и резистентност. На съвещанието си кабинетът в оставка утвърди и органите и структурите, които ще дават отговор за осъществяването на проекта.

Подписването на финансово съглашение е наложително изискване за осъществяване на националните проекти за възобновяване и резистентност.  Освен финансово съглашение, страните-членки и комисията изготвят още един документ преди действителното осъществяване – оперативни договорености, в които се разказват всички елементи към индикатори и стадии на осъществяване, даване на данни и така нататък Искане за първо заплащане може да се прави едвам откакто са подписани оперативните договорености.

Справка в европейската платформа с данни за осъществяване на проектите Recovery and resilience scoreboard демонстрира, че от одобряването на националните проекти до приемането на оперативните договорености минава много време – към 5 месеца, като е допустимо този дълъг период да се дължи и на обстоятелството, че тези страни в това време са получили и предплатено финансиране, каквото за България няма да има. Българският проект за възобновяване и резистентност бе дефинитивно утвърден на 4 май, като не е ясно по кое време ще има признати оперативни договорености. Едва по-късно България ще може да подаде първо искане за заплащане.

Финансовото министерство твърди, че България е изпълнила обещаните 23 промени от листата за първото заплащане, като инспекция на „ Сега “ сподели, че около забавянето на проекта част от задачите са изпълнени още предходната година. Асен Василев говореше за заявяване на първо плащане още този месец, само че това няма по какъв начин да стане поради изискваните преди този момент договорености и документи.

Самото искане за заплащане предстои на оценка от страна на комисията, която би трябвало да бъде подготвена в двумесечен период. Така е реалистично да се чака първо заплащане най-рано есента или в последното тримесечие на годината. То е в размер на 1,3 милиарда евро, като е допустимо да бъде понижено при преценка на Европейска комисия за недобре изпълнени цели и промени.

Както „ Сега “ писа, политическата рецесия и възможни парламентарни избори ще затруднят доста съществено работата по проекта, само че за второто искане за заплащане, което следва вероятно през 2023 година

ЕДНО КЪМ ЕДНО

В изявление за 3е-news.net от края на май вицепремиерът и финансов министър Асен Василев съобщи: „ Планът за възобновяване и развиване е утвърден изцяло. И към този момент сме в развой на 30 юни да изпратим първото искане за заплащане. Тъй като промените, без една, са изпълнени, чакам до 30 юни и тя да бъде приключена. Това е належащо за първото заплащане по проекта “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР