Оптимист съм за чакалнята на еврозоната като първа стъпка, работим

...
Оптимист съм за чакалнята на еврозоната като първа стъпка, работим
Коментари Харесай

Борисов: Оптимист съм за влизането ни в чакалнята на еврозоната, работим усилено за това

Оптимист съм за чакалнята на еврозоната като първа стъпка, работим интензивно и се надявам да се случи. Това сподели министър председателят Бойко Борисов в Университета за национално и международно стопанство, където изнесе обществена лекция на тематика „ България, Балканите, Европа и светът “. Така той отговори на въпрос от студент дали председателството на Съвета на Европейски Съюз може да помогне за влизането на България в еврозоната и Шенген, съобщи организация Фокус.

„ Всяка страна е подписала, че в интервал от време би трябвало да одобри еврото. Нашите финансово стопански параметри са такива, че не представляваме риск за еврозоната “, изясни той. „ Председателството не значи, че управляваме Европа. Показва зрелостта на европейските страни. Не дава преимущество, само че в случай че можеш с почитание и такт да представиш дадена тематика, сътрудниците ще я прегледат “, уточни министър председателят. „ В Шенген има страни, които нямат място там, тъй като свободното придвижване е хубаво, само че безконтролното придвижване не е това, което би трябвало на Европа “, разяснява Бойко Борисов. „ За Шенген занапред ще се работи, в скоро време, само че няма да е в този си тип. Поне това е моето виждане “, сподели още той.

Към мир би трябвало да се стремим всички. От войната по-лошо нещо няма, съобщи още министър-председателят, представен от БГНЕС. Живеем в извънредно комплицирано време. Това, че зациклиха договарянията в Германия не е по никакъв начин добре. В доста страни излъчването на държавно управление към този момент става проблем или би трябвало да се избира сред по-малки несгоди, счита Борисов.

От друга страна, съгласно него, съглашението с Турция за мигрантите работи добре и е най-правилното нещо, с цел да се държи миграционният напън отвън Европейски Съюз. „ Европейски Съюз не би трябвало да се гради вътре с огради, а да се загради извън с всички благоприятни условия, които имаме. Основните водачи в Европа, когато стане въпрос за Турция, са за цялостно отказване. Няма тематика, по която да се сближат. Турция е най-големият комшия на Европа, голяма страна, с най-голямата войска в Европа, която е добре тренирана и въоръжена. Европейските водачи би трябвало да си дадат ясна сметка, че мирът и договарянията са най-хубавото средство “, съобщи министър председателят.

„ Ние се караме в този момент какъв брой мигранти ще ни върнат в България. В Европа сме длъжни да си проведем диалог. Турция би трябвало да бъде стратегически сътрудник в НАТО и Европа. Не става въпрос за участие, само че разговорът с Турция би трябвало да го пазим. Много е елементарно да се изказваш срещу Ердоган, само че какво печелиш от това? На неговата воля стоят 3 млн. бежанци там. Не би трябвало да се поддаваме на страст, а да търсим прагматични решения “, безапелационен бе Борисов.

Трябва ли Европа да обърне внимание на Балканите или не, запита той и добави, че допреди една година тази тематика не стояла, а когато се кажело за Балканите се мислело за мафия, корупция, етническо напрежение. Борисов повтори мнение, че Балканите могат да заместят излизащата Англия. „ Невероятна природа, планини, реки, работни нации, хубави хора. Ако не влязат Балканите в Европейски Съюз, това ще генерира доста напрежение за в бъдеще и нов интерес на въздействие от други велики сили, които не крият интереса си към Балканите. Не можем да дадем обещания, че ще получат дати. Трябва да кажем, на младите им хора доста ясно какво ще бъде бъдещето им, в противоположен случай те напущат Балканите “, акцентира министър председателят.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР