Определението на Окръжен съд – Русе, с което е оставена

...
Определението на Окръжен съд – Русе, с което е оставена
Коментари Харесай

Продължава задържането на обвиняем за подпомагане превеждането на сирийци през границата

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е оставена без почитание молбата на К. Х. за изменение на мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека, бе доказано от Великотърновския апелативен съд като вярно и законосъобразно.

С разпореждане от 29.03.2023 година прокуратурата е повдигнала обвиняване на 35-годишния мъж за това, че на 13.11.2022 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “, като помощник, в съучастничество с три открити и още други неустановени лица, подкрепил М. М. да направи опит да преведе през границата на страната 10 индивида, без позволение на надлежните органи на властта, като преведените са сирийски жители, а трима от тях не са навършили 16-годишна възраст, и е било употребявано МПС (Фиат Дукато). По-късно към това обвиняване е било добавено и квалифициращото събитие „ превеждането е проведено от група или организация “.

Втората инстанция е счела, че Окръжен съд - Русе обосновано е приел, че от доказателствата по делото не се откриват нови условия, настъпили след взимане на мярката за неотклонение задържане под стража, които да постановат анулацията й или изменението й в по-лека. Споделил е и мнението, че към сегашния миг може да се направи обосновано съмнение, че К. Х. е направил закононарушението, за което е притеглен към наказателна отговорност.

За такова действие законодателят е планувал наказване отнемане от независимост от една до 10 години, санкция от 10 хиляди до тридесет хиляди лв. и конфискация на част или на цялото имущество на дееца. Според прокуратурата, К. Х. е взел участие в още три такива закононарушения преди процесното и същият може елементарно да се укрие даже и отвън рамките на България.

И двете правосъдни инстанции са приели, че продължителността на задържането (по-малко от 3 месеца) е в рамките на законоустановения оптимален период (8 месеца) съгласно тежестта на действието и множеството процесуално-следствени дейности, осъществени досега от проверяващите органи. Изключително високата степен на социална заплаха на закононарушението, тежестта на плануваното наказване, данните за осъществявана аналогична незаконна активност в предишното, както и тези за високата степен на организираност на групата, водят до извода за съществуване на действителна заплаха К. Х. да се укрие и извърши друго закононарушение.

След цялостното потвърждаване на определението на Окръжен съд – Русе, с което е оставена без почитание молбата на К. Х. за изменение на мярката му за неотклонение в по-лека, същото към този момент е в законна мощ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР