Опозиционни руски политици и обсъждаха Кремъл и собствените си действия

...
Опозиционни руски политици и обсъждаха Кремъл и собствените си действия
Коментари Харесай

Има и друга Русия. Как опозиционери в изгнание учредиха в София своя организация

Опозиционни съветски политици и обсъждаха Кремъл и личните си дейности за опозиция. Сред тях бяха съществени фигури на опозицията като някогашните депутати Иля Пономарьов, Леонид Гозман, Дмитрий Гудков, както и интелектуалци, и деятели, работили за провеждането на свободни избори. По видео връзка участваха общинският консултант от Москва и журналистът Николай Сванидзе.

Всички изброени са близки или съидейници на убития съветски политик Борис Немцов или на тровения с Новичок Алексей Навални, който сега е в трудов лагер.

От края на 90-те години най-видимото наличие в България на значими политици от Русия се свързва с кръгове към Кремъл. Но в събота точно представители на опозицията учредиха в София публично придвижване „ За свободна Русия “. Това, което ги сплотява, с изключение на възгледите им за съветската политика, е че множеството от тях живеят в България – някои от от дълго време, други неотдавна.

Новината идва на фона на известия за възходящия брой от Русия. Става дума за над 1500 души, без да се броят членовете на фамилиите им, които са напуснали страната сред април и декември 2021 година Става дума за политици, публицисти и деятели на неправителствени организации, които са били подложени на друг тип гонене от управляващите. Най-често те са се ориентирали към страни като Литва, Латвия, Грузия или Украйна, само че има и такива, които са в България.

Новата организация „ За свободна Русия “ си слага за цел „ да построи връзки на другарство “ с българите и да оказва помощ на новите имигранти. „ В Русия сега има режим, който е нездравословен за съветския народ и за България “, сподели Генадий Гудков, който беше определен за ръководител на новата организация.

„ Нашата задача е да разкажем за обективната обстановка, за ситуацията [в Русия]. Искаме да го покажем на българските жители и политици. Да кажем, че в Русия има хора, които са за свободна Русия, за народна власт там “, сподели още Гудков.

Генадий Гудков живее в България от 2019. Биографията му е като комбиниране на несъчетаемото. Той е някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който по-късно влиза в състава на няколко разнообразни обединения, включително и на Путиновата „ Единна Русия “. Обратът при него настава след първото десетилетие от ръководството на Путин.

Оттогава той стачкува против нарушаванията на изборите и корупцията по висшите етажи на властта. В последните години Гудков е член и претендент за народен представител единствено на опозиционни партии, които в Русия са раздробени и упреквани от управляващите в това, че са проводници на „ западни ползи “. Притеснение за неговата сигурност води до решението му да напусне Русия през 2019 година

В България той провежда няколко митинга против политиката на Кремъл, включително и по отношение на Украйна. В това време синът му, опозиционният политик, също е заставен да напусне Русия от съображения за сигурност.

Учредителното заседание на новата организация беше приветствано от президента Росен Плевнелиев (2012-2017), от някогашния външен министър Даниел Митов и от настоящия зам.-председател на парламентарната група на „ Демократична България “ Атанас Славов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР