Опозиционерът Густаво Петро се класира начело на вчерашния първи тур

...
Опозиционерът Густаво Петро се класира начело на вчерашния първи тур
Коментари Харесай

Кой ще е новият президент на Колумбия: Левичарят Густаво Петро срещу местния Тръмп

Опозиционерът Густаво Петро се класира отпред на вчерашния първи тур на президентските избори в Колумбия и има огромни шансове да стане първият ляв президент в новата история на страната след историческия погром на десницата, заяви Франс прес.

На втория тур на изборите на 19 юни той ще се изправи против самостоятелния претендент, милионера Родолфо Ернандес. Консервативният претендент Фредерико Гутиерес зае трето място - неочакван резултат и невиждано проваляне за обичайна десница.

Фаворит в социологическите изследвания по време на акцията, сенатор Петро, някогашен партизанин, трансформирал се в социалдемократ, икономист и някогашен кмет на Богота, получи 40.32 % от гласовете. Това демонстрират формалните резултати, основани на преброени 99 на 100 от подадените бюлетини, заяви Българска телеграфна агенция.

През четирите години ръководство на отиващия си закостенял президент Иван Дуке, който нямаше право да бъде избран отново, не бяха осъществени основни промени. Те бяха белязани от пандемията, тежка криза, всеобщи антиправителствени митинги в градовете и увеличение на насилието от страна на въоръжени групи в провинцията.

" Има единствено две други възможности: да оставим нещата такива, каквито са, (...) което значи повече корупция, повече принуждение, повече апетит. Или да променим Колумбия и да я поведем към мир, благополучие и народна власт ", съобщи Петро, откакто гласоподава през вчерашния ден в Богота.

Издигането му на най-високия пост би било политическо земетресение в страна, в която консерваторите са монополизирали властта в продължение на десетилетия.
Както сочеха някои социологически изследвания в края на акцията, 77-годишният милионер Родолфо Ернандес остана втори с 28.20 % от гласовете.
Ернандес, някогашен кмет на северния град Букараманга и предприемач с постоянно скандални и ексцентрични изявления, е именуван от локалната преса " колумбийския Тръмп ".

Той изпреварва с съвсем четири пункта консервативния претендент Федерико Гутиерес (23.87 процента).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР