Опитните пътешественици знаят добре: успешното пътуване е 99% организация и

...
Опитните пътешественици знаят добре: успешното пътуване е 99% организация и
Коментари Харесай

Експертни съвети: Как да опазим багажа си при пътуване със самолет

Опитните пътешественици знаят добре: сполучливото пътешестване е 99% организация и 1% шанс. Загубен, просрочен или развален багаж след дълъг и уморителен полет не е измежду опциите, поради което бихте очаквали ваканцията си с неспокойствие. Ако ви се случи, не изпадайте в суматоха, само че и не отлагайте за след почивката няколкото стъпки, които могат да ви оказват помощ действително, поучават от Европейския потребителски център. От институцията дават потребни препоръки по какъв начин тъкмо да действаме в сходни обстановки, оповестява Българска телеграфна агенция.

Какво да извършите още на летището

Ако куфарът ви го няма или забележите, че е развален, е належащо е да попълните специфичен протокол, където да опишете съответния проблем. Ще би трябвало да можете да докажете какво тъкмо сте опаковали и каква е цената му, в случай че багажът ви липсва. Практиката сочи, че рядко се пазят касови бележки за такъми, закупени преди години, само че в случай че се постанова да придвижите движимост със сантиментална стойност за вас, е рационално да разполагате с доказателства за цената й или да я опаковате в ръчния си багаж. Да предвидите лист с движимостите, които опаковате за път, е едно от решенията, с които можете да се подсигурите. 

Ако ви липсват движимости от първа нужда

С това стеснение се среща потребителка, която каца за ски почивка в Швейцария, а багажът липсва. Оказва се, че куфарът не е загубен, само че от самолетната компания й го доставят към края на престоя. Междувременно потребителката е попълнила формуляр за загубен багаж. Информират я, че куфарът няма да бъде върнат незабавно и я поучават да се достави за сметка на търговеца с движимости от първа нужда до тогава. 

В неприятна обстановка като тази пасажерите би трябвало да знаят, че това решение в действителност им се поставя. Разходите обаче би трябвало да бъдат в рационални граници.
Авиопревозвачът може да сметне сходни покупки за голословни, в случай че са направени в деня, когато багажът е върнат. В подобен спор с самолетната компания се оказва и потребителката с помрачената ски почивка. Тя упорства, че огромна част от престоя е предходна под знака на изчезналите движимости, а самолетната компания отхвърля да покрие разноските за покупки, съвпаднали с връщането им при собственичката. Потребителката се свързва с нас за подпомагане. По случая работим с сътрудниците в Австрия, които се заемат с сложни договаряния с търговеца. Издействат две благоприятни условия: пътничката да даде на самолетната компания покупките си на стойност от към 1 500 евро, и да получи сумата за тях, или да одобри спомагателна сума към към този момент получена отплата, като задържи покупките си. 
Потребителката избира първото. Не без административни усложнения, изискващи съгласуваност на ЕПЦ Австрия с митниците, потребителката въпреки всичко съумява да върне пратката при самолетната компания, откъдето извършват поетия ангажимент.

Загубен или пропуснат багаж

Препоръчваме да не губите време. Незабавно се обърнете към гише " Рекламация на багажи ", още до момента в който сте на летището. В период от 7 дни по-късно подайте тъжба до самолетната компания. Ако до 21 дни куфарът не бъде открит, би трябвало да се подаде нова тъжба, тъй като след този период той минава в рубрика " изгубен " и потребителите могат да изискат отплата според Монреалската спогодба. Актуалният таван в обезщетенията, който тя планува, е 1 288 специфични права на тираж (SDR), или към 1 600 евро. За недостатък в куфара, показал се преди да се качите на борда, самолетната компания не носи отговорност. Добър табиет е преди всяко пътешестване да оглеждате багажа си за възможни нередности – развален цип, нарушена повърхнина или пукната ръкохватка да вземем за пример. Ако Ви следва полет и установите проблем с куфара, направете претенция пред самия магазин, който Ви го е продал. 

Какво включват " движимостите от първа нужда "

Обичайно в тази категория се подразбират продукти за персонална приложимост като долни дрехи, козметика и облекла. Практиката сочи, че е допустимо да Ви предложат част от сумата за тях или да Ви дават комплект с козметика, в случай че сте останали без багаж. Имайте поради, че е допустимо изискванията да се разнообразни - според от съответния авиопревозвач. 

Уместно е да се посъветвате с представител на самолетната компания, преди да предприемете съответните покупки, в случай че не откриете експлицитна информация за това на уеб страницата. Съхранявайте касовите бележки за всяка сходна покупка. 

Ако не сте сигурни какви са потребителските ви права в съответна обстановка, потърсете ни за експресен съвет. В случай че към този момент е зародил спор с транспортьор от друга държава-членка на Европейски Съюз, Исландия или Норвегия и не сте в положение да го решите сами, изпратете ни недоволство. Ще поемем договарянията с търговеца професионално без такса, с цел да потърсим непринудено решение, задоволително и за вас, и за него. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР